Se înființează Observatorul Național al Copilului. Gabriela Firea: „Prima bază de date care cuprinde toți copiii”

Guvernul României înființează Observatorul Național al Copilului, prima bază de date care cuprinde toți copiii”, a declarat Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Înființarea Observatorului Național al Copilului face parte dintr-un proiect guvernamental mai mare care are ca scop prevenirea separării copiilor de familie.

În ședința din 11 ianuarie, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind prevenirea separării copilului de familie. Prin acest proiect, „se creează mecanismele de sprijinire a familiilor care provin din comunități vulnerabile sau care trec prin situații sociale, financiare sau medicale dificile, pentru a-și putea crește și îngriji copiii acasă, să-i poată trimite la școală și să le asigure cele necesare traiului zilnic și unei dezvoltări normale, evitând astfel momentul în care acești copii ar trebui preluați de stat, în sistemul de protecție specială”, potrivit informațiilor Guvernului.

Potrivit Executivului, vor putea fi implementate programe de prevenire a separării copilului de familie precum:

  • Acordarea de ajutoare de urgență familiilor care au în îngrijire copii expuși riscului de separare
  • Abilitarea sau reabilitarea copilului cu dizabilități expus riscului de separare de familie
  • Servicii de intervenție psihologică și psihoterapeutică pentru copii
  • Organizarea cursurilor de dezvoltare a abilităților parentale pentru familiile care au în îngrijire copii expuși riscului de separare de familie

Proiectul de lege prevede înființarea Observatorului Național al Copilului, „un modul informatic, în cadrul Sistemului Național Informatic, pus la dispoziția autorităților locale, prin care vor fi identificați și înregistrați toți copiii aflați în situație de risc de separare de familie”.

Citește și:

Primul proces pentru bullying în școli din România s-a încheiat după 2 ani. Ce verdict a dat instanța

Lista medicamentelor antitermice pe care să le cumperi dacă nu găsești Nurofen și Panadol

După aprobarea proiectului în Guvern, Ministerul Familiei a publicat un comunicat, în care Gabriela Firea a declarat:

„Vom putea sprijini familiile din comunități vulnerabile sau care trec prin situații dificile să-și poată crește și îngriji copiii acasă, să-i poată trimite la școală și să le asigure cele necesare traiului zilnic. Trebuie să evităm acel moment extrem de dureros, pentru toți membrii familiei, când în lipsa altor soluții acești copii ar ajunge în grija statului. Aceasta trebuie mereu să fie ultima variantă! Prin această lege, punem bazele rețelei naționale a celor 150 de centre de zi pentru care, după cum știți, așteptăm cereri de finanțare până pe 9 februarie 2023. Pot depune proiecte autoritățile locale din toată țara, individual sau în parteneriat cu organisme private. Este foarte important ca toți primarii să știe că fondurile vin pentru construcții de la zero sau pentru modernizarea unor clădiri existente, dar și pentru funcționarea acestor centre o perioadă. Avem peste 50 de milioane de euro, fonduri asigurate prin PNRR.”

„Pentru a preveni abandonul școlar este nevoie să știm mult mai bine situația copiilor din familiile cu risc”

Gabriela Firea a vorbit despre acest proiect într-o postare pe contul său de Facebook, după ce a participat la dezbaterea națională „Pactul pentru Tineri”, desfășurată la Bacău, organizată de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), în parteneriat cu Ministerele Familiei, Muncii și Educației.

„Am vorbit despre Legea prevenirii separării copilului de familie, un proiect extrem de important inițiat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, aprobat săptămâna trecută în Guvern. Cred că pentru a preveni abandonul școlar este nevoie să știm mult mai bine situația copiilor din familiile cu risc. Asta ne propunem prin această lege realizată de specialiștii din Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, un proiect asumat PNRR”, a detaliat ministrul Familiei.

Concret, continuă aceasta, „înființăm Observatorul Național al Copilului, prima bază de date care cuprinde toți copiii. În fiecare localitate va exista o structură comunitară consultativă – din care pot face parte preotul, învățătorul, medicul de familie, polițistul de proximitate, reprezentanți ai instituțiilor sau ai societății civile – care va identifica situațiile dificile”.

Citește și:

7 semne că infecția respiratorie a sugarului este extrem de gravă. Mihai Craiu: NU sunt febra și tusea!

Antitermice naturale. 11 moduri să scazi febra copilului dacă nu ai Nurofen sau Panadol

Doar 3 din 10 orașe au centre pentru prevenirea separării de familie

Gabriela Firea a anunțat că munca membrilor acestui „consiliu” va fi plătită, deoarece „trebuie stimulați să facă această activitate din timpul lor liber, iar indemnizația de ședință este egală cu 1% din salariul primarului”.

Noua lege schimbă și modalitatea de finanțare. „Pentru serviciile sociale destinate prevenirii separării copilului de familie se propune asigurarea finanțării de la bugetul de stat a cel mult jumătate din necesar. Sumele vor fi stabilite în funcție de numărul de copii înregistrați în Observatorul Național Copilului”, a clarificat ea.

Ministrul Familiei a mai spus că așteaptă, până pe 9 februarie, proiectele din partea primarilor din toată țara pentru rețeaua celor 150 de centre de zi pentru acești copii.

„Avem la dispoziție 50 de milioane de euro, prin PNRR, pentru a construi centre sau pentru a moderniza unele existente. Pentru unii copii, un astfel de centru poate face diferența. Știm cu toții că mulți copii abandonează din lipsa posibilităților financiare reduse ale familiilor”, a precizat aceasta.

Potrivit ministrului, în prezent, „doar 3 din 10 orașe au centre și specialiști pentru a preveni separarea de familie. În mediul rural, situația este gravă: mai puțin de 1 din 10 localități au resursele esențiale. În 570 de localități, 12 orașe și 558 de comune, nu există centre și specialiști”.

Gabriela Firea a vorbit și despre schimbările legate de copiii care rămân în grija rudelor cât timp părinții lor sunt plecați la muncă în străinătate. Este vorba despre aproape 12.000 de copii cu ambii părinți peste hotare, rămași în grija rudelor. „De acum, este obligatoriu să existe o persoană desemnată să se ocupe de creșterea unui copil cât timp părinții sunt la muncă și să răspundă dacă nu o face cum și-a asumat!”, a precizat aceasta.

Citește și:

Tratamentul bronșiolitei la domiciliu. Pediatrul Mihai Craiu spune care sunt 3 lucruri obligatorii

5 jocuri care îi ajută pe copii să scape de frica de întuneric

Copilul aruncă lucruri? Afla o metodă simplă de a-l dezvăța de acest obicei

 

Sursa foto: Guvernul României

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,745FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole