Psihologul Gáspár György: Comportamentul urât al copilului se schimbă doar după ce ne schimbăm noi

Comportamentele considerate urâte de către părinți se schimbă doar după ce se schimbă părinții, afirmă cunoscutul psiholog Gáspár György, psihoterapeut relațional și autor.

Inițiatorul mișcării #RevoluțiaRelaționalăînRomânia a făcut, într-o postare recentă pe contul său de Facebook, câteva recomandări părinților, îngrijitorilor, educatorilor, psihologilor și consilierilor cu ocazia începerii unui nou an școlar. Potrivit specialistului, pentru ca noul an școlar să fie cu sens și coerență, în viața noastră și a copiilor, este important „să ne reamintim că relația dintre noi și copii merită să fie prioritatea numărul unu”.

Apoi, continuă Gáspár György, e important „să recunoaștem că un comportament indezirabil („urât”) al copilului se schimbă doar dacă înainte ne schimbăm noi; alegând să facem, în mod conștient, ceva diferit”.

Dacă nu ținem cont de importanța legăturii emoționale și nici nu înțelegem formula schimbării, nu facem altceva decât să trăim într-o stare de inconștiență, consideră psihologul.

Potrivit acestuia, atunci când noi, adulții, trăim în inconștient, nu știm sau pierdem din vedere următoarele lucruri:

1. Dacă recompensăm mereu succesul copilului și-l certăm pentru eșecuri, acesta învață să se teamă de tot ce înseamnă învățare, aventură și viață

2. Dacă ne supărăm pe copii când spun adevărul, aceștia vor învăța să ne mintă, pentru a ne proteja sentimentele

3. Dacă respingem emoțiile și senzațiile pe care le simt, îi învățăm să se implice în comportamente negative (bullying, violență, dispreț, victimizare etc)

4. Dacă-i presăm să exceleze și să fie identici cu „copilul perfect” din imaginația noastră, îi învățăm să se respingă pe sine și să-și piardă vitalitatea

5. Dacă le alinăm dorul față de noi cu jucării, bani sau obiecte scumpe, îi învățăm să fie lacomi, să minimalizeze importanța relațiilor și să-și găsească refugiul în bunurile materiale

Citește și:

Gáspár György: Când e singur în fața eșecului și se simte respins, copilul își folosește energia pentru supraviețuire

Copilul are dificultăți de adaptare la școală? 7 sfaturi pentru părinți pentru a-l ajuta să se acomodeze

6. Dacă-i forțăm să fie „altcineva” decât cine sunt, îi învățăm să nu se respecte pe sine și să nu respecte nici lumea din care fac parte

7. Dacă-i amuțim atunci când nu sunt de acord cu noi, îi învățăm cum să devină tirani și autoritari

8. Dacă-i supraaglomerăm cu activități, meditații și cursuri de „n” feluri, îi învățăm să caute obsesiv să facă ceva, să-și distragă mereu atenția și să fugă de pacea interioară

9. Dacă-i privăm de reguli și structură, îi învățăm să sfideze orice este diferit sau dificil

10. Dacă-i rușinăm și umilim pentru ce nu știu sau nu pot să facă ceva, îi învățăm că pot fi acceptați doar dacă sunt perfecți și le insuflăm rușinea bazală

11. Dacă ne concentrăm mereu pe viitor, pe ce au de făcut și pe ce nu au făcut, îi învățăm să-și cultive anxietatea și să piardă oportunitățile momentului prezent

12. Dacă nu le spunem cât de mult îi prețuim și iubim, îi învățăm că intimitatea nu contează, că sursa prosperității în viață este reprezentată de feedback-ul negativ, amorțirea nevoii de apartenență și de „critica constructivă”

Citește și:

9 alternative la pedepse care chiar funcționează. Cum corectăm greșelile copilului prin metode pozitive [VIDEO]

Oana Moraru: „Nu e niciodată vina copilului dacă este foarte neascultător”

Cum să corectăm corect copilul. 8 greșeli pe care le fac părinții când copiii greșesc

Dacă rezonezi cu abordarea lui Gáspár György, s-ar putea să-ți dorești să afli mai multe despre cărțile sale:

„Copilul invizibil”

Nu putem jeli ceea ce nu ne permitem să simțim. Cu alte cuvinte, pentru a ne încheia copilăria dureroasă, ne mai rămâne să simțim trăirile înghețate ale copilului abandonat din noi. Și să ne reamintim că toate acele lucruri care nu s-au întâmplat – grija, atenția, prețuirea și protecția – pot fi, pentru sufletul copilului, la fel de dureroase precum cele care s-au întâmplat – abuzul, respingerea, indiferența și violența.

„Cartea îmbină perspicacitatea clinică și inteligența analitică, fiind o neprețuită sursă de informații pentru cei care lucrează în domeniul sănătății mintale, dar mai ales pentru părinți. O recomand cu căldură”, spune Dr. Frank M. Dattilio, profesor asociat în Departamentul de Psihiatrie al Școlii de Medicină de la Harvard, specialist în terapie cognitiv-comportamentală.

„Suflete de sticlă. Traumele celor rătăciți în trecut”

În această carte, „psihologia științifică și narațiunea se iau de mână, pentru a descoperi o parte din sensul vieții. Am pornit la drum cu intenția să dezvălui lumii povestea a doi oameni: simțirile, gândurile, atitudinile, dialogurile, comportamentele, obiceiurile și destinul lor. Un „el“ și o „ea“, la fel ca noi toți – cu îndoieli și frici, cu amintiri dureroase și regrete care nu mai mor odată, cu pete pe suflet și măști care ascund traume. Apoi am realizat că, în narațiunea acestei cărți, am cuprins nenumărate povești auzite în cabinet, am dat voce durerii sfâșietoare și am aprins flacăra curajului și a asumării. Vei găsi în paginile cărții, o sumă de învățăminte. (…) O altă parte reprezintă concluzii ale cercetărilor făcute în ultima jumătate de secol, de oamenii de știință din zona psihologiei relaționale și a psihogenealogiei”, spune autorul despre această carte.

„Mindfulness urban. Exerciții de curaj, compasiune și conectare”

Suntem oameni și avem nevoie de un spațiu interior în care să ne simțim în siguranță, în care să ne refugiem pentru scurt timp, ca mai apoi, ghidați de curaj, compasiune și conectare, să revenim în lumea exterioară pentru a ne trăi viețile din plin. Această carte te poate ajuta să descoperi că dincolo de emoții, gânduri și provocările vieții nu se află sfârșitul lumii, ci chiar începutul ei.

Starea de prezență conștientă ne ajută să vedem ceea ce este invizibil – durerea noastră. Iar când îți vezi durerea, este greu să mai fugi de tine. Atunci începe vindecarea și pornești pe calea care te duce spre adevărata pace interioară.

Cartea este un ghid – personal și practic în același timp – pentru a ne îmbrățișa temerile, îngrijorările și durerea. Astfel, purtați de starea de prezență conștientă, ajungem la Sinele nostru real.

„Revoluția iubirii. O altfel de poveste despre atașament și relații”

„Cartea este o pledoarie pentru reciprocitate, autorul folosind teorii explicative și date științifice, experiențe personale – dând cărții nuanțe convingătoare preluate din capitalul relațional personal – amintind mereu nevoia de a lupta pentru construirea și menținerea unei vieți sănătoase de relație. (…) Gaspar Gyorgy a ales iubirea, cea mai delicata, misterioasă, complicată și dificilă realitate a domeniului relațiilor. El se definește ca fiind un „reparator”, doritor de a evalua, verifica și ajusta relațiile, cerând în psihoterapia de cuplu pe care o practică luciditate și dorința de schimbare spre bine. Cartea lui este dedicată celor care ajung să creadă/știe că o relație trebuie cultivată cu multă grijă pentru că altfel, asemenea unei plante, ea se usucă și piere”, spune despre această carte Aurora Liiceanu, doctor in psihologie și autoare a volumului „Ea și El. Biografia unei relații”.

Sursa foto: Facebook Gáspár György

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,635FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole