Varianta românească a sălii de detenție pentru elevii care deranjează orele (Proiect)

Săli de detenție pentru elevii care deranjează orele, în variantă românească. Aceasta este una dintre schimbările propuse prin proiectul Statutului elevului, document publicat, ieri, de Ministerul Educației spre consultare publică.

Potrivit proiectului Statutului elevului (care poate fi consultat AICI), profesorii pot decide ca elevii care deranjează orele să fie mutați într-o sală specială din școală. Acolo, în timpul acelei ore, sub supravegherea unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, elevul va citi suplimentar, va completa fișe de lucru sau va face alte activități.

Iată ce prevede mai exact proiectul Statutului elevului:

„Art. 14 (2) În cazul elevilor care în timpul orei de curs manifestă comportamente care aduc prejudicii activității de predare-învățare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, sub supravegherea unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, într-o sală din unitatea de învățământ stabilită pentru desfășurarea, de regulă, a unor activități de tipul: lectură suplimentară, completarea de fișe de lucru etc. În acest caz va fi informat, în scris, părintele/ tutorele/reprezentantul legal al elevului. Prin excepție, elevii cu cerințe educaționale speciale sunt preluați pentru a desfășura activitate cu personal specializat.”

Citește și:

Când se termină vacanța de vară și începe anul școlar 2024-2025

Psiholog Mirela Horumbă spune cum să ne ajutăm copiii stresați de Evaluarea Națională din clasa a VIII-a

Ministerul Educației: Sintagma „sală de detenție”, folosită eronat

După ce știrea pe această temă a fost publicată de Edupedu.ro, reprezentanții Ministerului Educației au precizat, într-o postare pe pagina de Facebook a instituției, că sintagma „sală de detenție” a fost folosită eronat în spațiul public, ea neregăsindu-se în proiectul de Statut al elevului, conceptul propus având alt scop.

„Având în vedere folosirea eronată, în spațiul public, a sintagmei „sală de detenție”, cu referire la una dintre prevederile proiectului de Statut al elevului, vă comunicăm că sintagma respectivă nu se regăsește în cuprinsul documentului și este o asociere cu un concept care, în proiectul propus de Ministerul Educației, are alt scop”, declară oficialii Ministerului Sănătății.

Totuși, aceștia nu clarifică denumirea acestei săli, doar făcând referire la proiectul de document, conform căruia este „o sală din unitatea de învățământ stabilită pentru desfășurarea, de regulă, a unor activități de tipul: lectură suplimentară, completarea de fișe de lucru etc.”

Citește și:

Drepturile și obligațiile elevilor. Ce sancțiuni li se aplică elevilor care încalcă regulile

Care sunt abaterile disciplinare pentru care pot fi sancționați profesorii

În alte sisteme de învățământ această sală din școală se numește sală de detenție. De altfel, nu este pentru prima dată când se discută propunerea de sancționare a elevilor care deranjează orele prin ore de detenție. Propunerea de introducere a măsurii de detenție a fost avansată din aprilie anul trecut de sindicatele din Învățământ, conform Edupedu.ro.

Potrivit Ministerului Educației, proiectul de Statut al elevului și cel al Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar sunt în etapa de consultare publică.

Documentele, precum și informații privind modalitatea de transmitere a sugestiilor de îmbunătățire sunt disponibile AICI.

Citește și:

Părinții copiilor de succes au în comun aceste 7 lucruri

Oana Moraru: E absurd să cerți copilul că nu are chef să lucreze. Efortul intelectual, disciplina și concentrarea nu vin din voință

3 motive pentru care copilul nu-și face temele. Sfaturi de la psihopedagog cum îl poți ajuta să-i placă școala

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

 

Sursa foto: MChe Lee, Unsplash

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,511FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole