Vești bune pentru părinți! După multe săptămâni de îngrijorare din cauza valului de gripă, bronșiolită și viroze respiratorii, medicii anunță scăderea numărului de copii cu această afecțiune.
Numărul copiilor cu cazuri de gripă și viroze respiratorii care vin la spital este într-o scădere semnificativă comparativ cu săptămânile precedente, a declarat, astăzi, medicul pediatru Mihai Craiu de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București, pentru Agerpres. Mihai Craiu este medic primar pediatrie, Conferențiar universitar și Doctor în Științe Medicale.
Potrivit acestuia, „numărul de cazuri este într-o semnificativă scădere față de săptămânile anterioare. Mă refer la copii, ceea ce se prezintă la spital. Din punct de vedere epidemiologic, este un declin față de momentul la care s-au declarat de către autorități măsurile acelea speciale de precauție”.
Inversarea trendului este explicată de medic prin scăderea temperaturii de afară.
„Schimbarea de vreme și scăderea temperaturii a redus încărcătura ambientală de agenți patogeni și persoanele care se simțeau vulnerabile nu au mai fost așa de ușor tentate să plece în comunitate, să folosească spațiile publice ca atunci când erau 18 grade afară, în urmă cu câteva săptămâni”, a explicat Mihai Craiu.
Citește și:
Lista medicamentelor antitermice pe care să le cumperi dacă nu găsești Nurofen și Panadol
Tratamentul bronșiolitei la domiciliu. Pediatrul Mihai Craiu spune care sunt 3 lucruri obligatorii
Cazuri mai severe la finalul valului epidemic
În această perioadă, la unitatea de primiri urgențe a spitalului unde lucrează specialistul citat vin zilnic circa 150 de copii, comparativ cu 250 câți se prezentau cu o lună în urmă.
„Numărul total zilnic a scăzut la valorile dinainte de valul epidemic. Noi, în mod normal, vedem la unitatea de primiri urgențe 150 de copii pe zi. Aceasta este cifra noastră zilnică. În vârful epidemic în urmă cu niște săptămâni, adică undeva între Crăciun și Anul Nou, aveam 250 pe zi”, a menționat medicul pediatru.
El a subliniat, însă, că la finalul sezonului epidemic ajung la spital copii cu afecțiuni mai severe: „Din punct de vedere al severității, în principiu la sfârșitul sezonului epidemic, – și așa se întâmpla înainte de pandemie, nu este o particularitate, – aparent vin cazuri ca severitate mai mare”.
Aceste lucru se explică prin faptul că „la sfârșitul sezonului epidemiologic se îmbolnăvesc fie cei foarte fragili care până la momentul respectiv s-au protejat și atunci când scade senzația de pericol nu mai sunt atât de atenți sau pentru că deja au făcut una sau două afecțiuni virale anterioare și statusul lor imun este ca o armată obosită, nu mai funcționează foarte bine. Întotdeauna cele mai grave forme de boală ale copilului vin la sfârșitul sezonului rece și de obicei sunt suprainfecții bacteriene ale bolilor virale”.
Citește și:
Antitermice naturale. 11 moduri să scazi febra copilului dacă nu ai Nurofen sau Panadol
„Bleah! Nu vreau!” 14 idei salvatoare când copilul bolnav refuză tratamentul
Cele mai mari 3 semne de gravitate care indică nevoia urgentă de a duce copilul la spital
Iată cele 3 semne mari de gravitate prezentate de medicul pediatru Mihai Craiu:
1. Deshidratarea
Este vorba despre „acel copil în care intrările de lichide sunt mai mici decât ieșirile. Că nu vrea să mănânce și are diaree, varsă – acesta este un semn mare și trebuie să vină neapărat la spital”, a explicat specialistul.
2. Respirația dificilă însoțită de schimbarea culorii
Al doilea semn de gravitate este „când respirația este dificilă și însoțită de schimbarea culorii, acei copii care se fac cianotici. Acum o mulțime de părinți au și pulsoximetru”.
3. Febră care nu scade după administrarea antitermicului
„Al treilea, când copilul are febră care nu scade la antitermicele obișnuite. Toți părinții au acasă Panadol, Nurofen, ce au și ei. Dacă administrează o dată sau de două ori și nu scade deloc febra, trebuie să vină la medic”, a insistat specialistul pediatru.
Citește și:
Dr. Mihai Craiu: Când un doctor prescrie antibiotic, riscul e de 5 ori mai mare să greșească decât dacă nu îl prescrie
Stresul afectează sănătatea. 5 pași pe plan emoțional pentru a întări imunitatea copilului
Pacienții cu boli virale sunt contagioși doar la începutul perioadei febrile
Recomandarea lui Mihai Craiu pentru copiii preșcolari este să stea acasă în primele zile în care are febră, strănută și tușește: „Evident că un preșcolar care are trei ani și jumătate și nu știe să poarte mască, nu știe să acopere strănutul sau tusea, dacă are o boală febrilă cu tuse și strănut primele câteva zile, două-trei, cât este febril, trebuie să stea acasă pentru că este și contagios.”
În ceea ce-i privește pe copiii mai mari, cum ar fi elevii de liceu care pot să poarte o mască, potrivit medicului, „nu este așa un mare pericol dacă poartă mască înăuntru”.
„Al treilea lucru, în principiu un pacient care are o boală virală este contagios numai la începutul perioadei febrile. Dacă tușește de o săptămână, el nu mai este contagios. Poate să meargă să își dea tezele sau ce are de făcut la școală”, a adăugat medicul pediatru Mihai Craiu.
Citește și:
„Mulți copii își trăiesc toată copilăria fără să fie văzuți.” Gáspár György explică de ce copiii poartă măști psihologice în fața părinților
7 semne că infecția respiratorie a sugarului este extrem de gravă. Mihai Craiu: NU sunt febra și tusea!
Sursa foto: Gustavo Fring, Pexels