Simptomele bronșiolitei. Cum deosebești bronșiolita de o simplă răceală

Un val de viroze respiratorii se extinde în România, mulți părinți de copii mici ajungând cu ei la spital. Un pericol deosebit în această perioadă îl reprezintă bronșiolitele, care fac ravagii în SUA, Franța, Luxemburg și în alte state din UE. În România, la acest moment, 80% dintre paturile din spitalele de pediatrie sunt deja ocupate.

După avertismentul medicului pediatru Mihai Craiu de a ne proteja copiii mici de bronșiolite, este important să știm exact ce presupune această boală, mai ales că debutul seamănă cu al unei răceli obișnuite.

Ce este bronșiolita

Bronșiolita acută este o inflamație a celor mai mici căi respiratorii care conduc aerul în plămâni (bronșiole) care afectează copiii de până la 2 ani și în special sugarii mai mici de 6 luni. Cel mai frecvent, afecțiunea apare iarna sau primăvara.

Atunci când bronșiolele se inflamează, ele se umplu cu mucus, îngreunând respirația, explică medicul neonatolog Brîndușa Petcariu, în acest video.

Conform datelor de literatura de specialitate, în marea majoritate a cazurilor, bronşiolita acută este de origine virală, virusului respirator sinciţial revenindu-i 50-90% dintre cazuri. Mai rar, bronşiolita acută poate fi determinată de virusul parainfluenzae tip 1-3 (14-33%), de adenovirus (3-10%), de rinovirus (3-8%) sau enterovirus, Mycoplasma pneumoniae (5%).

Citește și:

A început valul de bronșiolite! 6 sfaturi de la Dr. Mihai Craiu pentru părinții cu copii mici

Cum administrăm corect supozitoarele cu paracetamol la sugari. „Nu se taie” și „supradozat este foarte toxic”

Bronșiolita acută: Factori de risc

Iată grupele de risc crescut de a dezvolta bronșiolită acută:

  1. Vârsta de până la un an și în special până la 6 luni
  2. Copiii născuți prematur
  3. Greutate mică la naștere
  4. Displazia bronho-pulmonară sau alte boli cronice cardio-pulmonare
  5. Deficit imunitar congenital sau dobândit
  6. Absența alimentației naturale
  7. Fumatul prezent în mediul de trai al copilului

Simptomele bronșiolitei acute

Primele simptome ale bronșiolitei acute sunt, de obicei, aceleași cu cele ale unei răceli obișnuite:

  • Stare generală alterată
  • Agitație psiho-motorie
  • Secreții nazale apoase, gălbui
  • Tuse ușoară
  • Febră ușoară

După cel mult două zile, aceste simptome sunt urmate de noi simptome care fac diferența dintre o răceală obișnuită și bronșiolită:

  • Agravarea tusei, accesele de tuse pot duce la vărsături
  • Tiraj intercostal – respirația implică folosirea mușchilor intercostali, determinând retracția regiunii inferioare a toracelui cu formarea unui șanț între torace și abdomen în faza de inspir a respirației
  • Apariția respirației șuierătoare, numită și wheezing – sunete de intensitate înaltă emise în timpul expirului din cauza îngustării sau obturării parțiale a căilor respiratorii
  • Apetit scăzut
  • Tahipnee – copilul respiră mai des decât este normal la vârsta lui: 60+ respirații pe minut până la vârsta de 8 săptămâni, 50+ respirații pe minut în intevalul 2-12 luni, 40+ respirații pe minut de la 1 an la 5 ani, explică specialiștii Medicover.
  • Dificultate la înghițirea lichidelor, ceea ce face dificilă alimentația la sân și hidratarea micuțului
  • Cianoza periorală sau a extremităților – pielea și unghiile capătă o culoare albăstruie din cauza lipsei oxigenului din sânge
  • În cazul în care nu se iau măsuri la timp, poate apărea o stare de letargie sau convulsii
  • Deshidratarea cauzată de cantitatea insuficientă de lichide în contextul febrei și poate fi recunoscută prin: deprimarea fontanelei anterioare, plânsul fără lacrimi, uscarea mucoasei orale, o cantitate redusă de urină

Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi, a dat mai multe detalii, pentru DC Medical, referitor la bronșiolită:

„Bronșiolita nu este o boală ușoară. Este una din formele grave de afectare respiratorie care apare, în special la nou-născuți, în special în primele 3 luni de viață, dar și după. Bronșiolita, cel mai frecvent, în acest sezon, este dată de afectare virală peste care apar suprainfecții bacteriene.

În această perioadă, virusul scincițial respirator la copil, virusul gripal, sau cel mai frecvent afectare pulmonară. Pe această afectare pulmonară, suprainfecția bacteriană determină o afectare a bronșiilor mici, a ultimilor terminații ale bronșiilor, care determină ca urmare insuficiență respiratorie acută la copil. Virozele netratate la timp pot determina complicații, adică agravare prin suprainfecții bacteriene care determină din punct de vedere clinic această manifestare de bronșiolită.

În formele grave se ajunge la bronșiolită. Bronșiolita este manifestarea gravă a unei infecții la nivel pulmonar”.

Citește și:

Cum îngrijim pielea bebelușului cu dermatită atopică? Sfaturi de la medicul dermatolog Monica Păun

9 alternative la pedepse care chiar funcționează. Cum corectăm greșelile copilului prin metode pozitive [VIDEO]

Tratamentul bronșiolitei

Pentru a confirma diagnosticul de bronșiolită și a obține un tratament potrivit copilului tău, este foarte important să iei legătura cu medicul pediatru care cunoaște istoricul medical al micuțului.

În cazul în care forma de bronșiolită pe care o manifestă copilul este severă, va fi nevoie de internare in spital.

Dacă cel mic are o formă ușoară de bronșiolită, medicul va prescrie tratamentul potrivit pe care să i-l administrezi acasă.

Pentru a susține vindecarea copilului, pe lângă administrarea tratamentului recomandat de pediatru, este important să respecți și aceste sugestii:

  • Fără fumat în casă
  • Aerisirea frecventă a camerei copilului
  • Schimbă frecvent hainele și lenjeria de pat a copilului bolnav
  • Nu duce copilul în zone aglomerate
  • Evitare contactului cu persoane bolnave
  • O temperatură adecvată în cameră, de cel puțin 20 de grade Celsius
  • Folosirea umidificatorului. În lipsa unui umidificator, poți pune un vas cu apă pe calorifer
  • Hidratarea copilului cu lapte, apă și lichide naturale
  • Aspirarea secrețiilor nazale

Tratamentul medicamentos prescris de medicul pediatru în urma consultării copilului va cuprinde, în general: antitermice pentru a combate febra mare, picături nazale, sirop sau aerosoli pentru tusea productivă. În cazul unei forme grave de bronșiolită, copilul va fi internat pentru a i administra bronhodilatatoare, corticoterapie, perfuzii etc.

Citește și:

Greșeala uriașă pe care o fac mulți părinți în această perioadă. „Tot mai mulţi aleargă după aşa-zisele tratamente”

7 soluții pentru a ține copiii mici departe de ecrane

 

Sursa foto: RODNAE Productions, Pexels

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,745FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole