Ieri, chiar de ziua Imnului României, David Popovici a devenit primul campion olimpic român medaliat cu aur la natație, după ce a câștigat finala de 200 metri liber. El a reușit să obțină timpul de 1:44:72, situându-se cu numai 2 sutimi de secundă în fața englezului Matthew Richards, devenind primul bărbat înotător din România campion olimpic.
Mulți români au urmărit, cu lacrimi în ochi, victoria tânărului, precum și declarațiile pe care le-a făcut după încheierea competiției.
Totuși, cum a reușit David Popovici să ajungă la aceste performanțe sportive? Dincolo de antrenamente și de efortul fizic constant, tânărul are alături părinți iubitori, care îl susțin necondiționat.
De fapt, educația pe care părinții i-au oferit-o lui David Popovici este un exemplu de parenting necondiționat, adică de stil de educație în care părinții îi oferă copilului la fel de multă iubire, acceptare și atenție, fie că rezultatele sale sunt bune sau slabe. Este stilul de parenting pe care Parenting 2.0 îl susține și îl promovează în România deja de 10 ani, de la înființarea sa în 2014.
Credem cu tărie că motivația reală a copilului vine din interior, nu din exterior, fie că vorbim de amenințări, rușinare, pedepse sau chiar bătaie, precum cele practicate în parentingul autoritar, sau de recompense sau de parentingul permisiv, care este o extremă în care copilul este lăsat să facă ce vrea, fără să fie ghidat cu maturitate de un părinte conștient și responsabil.
Citește și:
„Nu există magie, există doar antrenament și efort constant.” 10 lecții de la David Popovici într-un discurs de 3 minute
„Nu are cum să iasă ceva frumos dacă e presiune și rigiditate”. Sfaturile lui David Popovici pentru părinți
Tatăl lui David Popovici: „Cea mai mare greșeală pe care o pot face părinții, presiunea”
Putem înțelege mai bine cum a fost educat campionul român din cele povestite de tatăl lui David, Mihai Popovici, într-un interviu acordat, anul trecut, revistei Sport în România.
Tatăl lui David spune că una dintre primele decizii pe care le-au luat el și soția lui a fost excluderea presiunii și menținerea atitudinii de a merge la bazin de plăcere:
„Dacă mă gândesc acum primele condiții pe care le-am creat au fost în momentul în care am decis că nu va exista contextul de presiune. David mergea de plăcere la bazin. Nu pentru noi, ci pentru că vrea el. I-am întreținut foarte tare starea asta, nu l-am întrebat niciodată pe ce loc a ieșit, sau va ieși, ce a făcut sau ce va face”.
Citește și:
Ce medie a avut campionul la înot David Popovici la Bac. „E o medie muncită!”
Câștigătorul Australian Open, Jannik Sinner: „Aș vrea ca toți să aibă părinți ca ai mei”
Mai mult, părinții au dezvoltat tradiția de a merge la o prăjitură după fiecare concurs, indiferent care era rezultatul obținut de fiul lor, transmițându-i, astfel, că este iubit și prețuit indiferent de rezultatele pe care le obține.
„Prăjitura de după concurs era garantată indiferent pe ce loc ieșea în concurs, oprirea la cofetărie era inevitabilă. Era o anumită cofetărie, iar lui David îi plăcea o anumită prăjitură, pe care o căpăta de fiecare dată”, a relatat Mihai Popovici.
În opinia sa, foarte mulți părinți fac greșeala de a pune presiune pe copiii lor pentru a obține performanțe: „Pot să vă spun că este ceva la care greșesc incredibil de mulți părinți. Că pun această presiune. Cred că este cea mai mare greșeală pe care o pot face părinții, presiunea”.
Citește și:
Părinții copiilor de succes au în comun aceste 7 lucruri
Cercetătorii prezintă cele 5 lucruri pe care le fac părinții buni care cresc copii echilibrați
Tatăl campionului a oferit câteva exemple cum părinții pun presiune fără să-și dea seama că fac asta:
- „Cum a fost astăzi antrenamentul?”
- „Ce ai făcut, al câtelea ai fost?”
- „Ce a făcut X?”
- „Ți-am spus să fii atent la Y”
- „Ce ți-a dat antrenorul? A nu, e greșit”
- „Vezi că urmează concursul, să nu te prind că ieși iar după Y!”
Părinții sunt responsabili când copiii lor renunță
„Iar lucrul acesta se petrece de multe ori începând de la șapte-opt ani. Închipuiți-vă ce înseamnă câțiva ani de astfel de presiune. Nu-i de mirare că mulți renunță pe parcurs și părinții, fără să-și dea seama, sunt principalii autori”, susține Mihai Popovici.
El spune că și-ar dori ca părinții „să privească lucrurile mult mai relaxat și să nu încerce să pună nerealizări sau frustrări de-ale lor pe umerii copiilor lor. I-aș ruga să se uite către David și să privească din această perspectivă, mai exact unde se poate ajunge fără presiune.”
Citește și:
9 alternative la pedepse care chiar funcționează. Cum corectăm greșelile copilului prin metode pozitive [VIDEO]
Lista scurtă de 5 cărți de parenting pe care merită să le citești
Știm că David face tot ce poate să facă
Un alt lucru pe care îl fac părinții campionului la natație este să aibă încredere în fiul lor și în faptul că el face tot ce poate.
Întrebat dacă nu le este greu, lui și mamei lui David, să nu strige încurajări din tribună, iată ce a răspuns Mihai Popovici:
„Ne-am obișnuit așa. Cu cât sportivul este mai mic, cu atât manifestările părinților sunt mai vizibile în tribună. Dintotdeauna nu ne-am agitat cine știe ce, știam că el va face tot ce poate să facă și n-am înțeles niciodată cum am putea să-l facem să înoate mai repede dacă am urla ca apucații în tribună (râde). Nu ar ajuta la absolut nimic. Și atunci nu făceam asta, deși de multe ori am văzut priviri ușor întrebătoare: înoată copilul tău, nu ești pe cale să reacționezi? Emoționat n-ai cum să nu fii, dar asta nu înseamnă că trebuie să urli ca apucatul.”
Citește și:
5 lucruri pe care le fac părinții care își iubesc necondiționat copiii
Oana Moraru spune cum să creștem copii apți pentru „lumea asta nebună”, dispuși să se ridice repede de jos
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0
Sursa foto: Facebook