„Conștientizați că acum, în acest moment, creați. Voi creați următorul moment pornind de la ceea ce simțiți și gândiți. Aceasta este real. Putem renunța la convingerea inconștientă că îngrijorarea cu privire la trecut sau viitor ne va proteja cumva și, în schimb, ne putem reprograma celulele cu noi modalități de a răspunde.” – Doc Childre
Și tu îți faci griji pentru copilul tău? Bine ai venit în club. Se pare că această atitudine face parte din fișa de post a părinților. Totuși, atunci când îi spunem copilului „Fii atent!”, nu îi transmitem mesajul că ne pasă, chiar dacă asta simțim. Îi transmitem mesajul că lumea este un loc nesigur și că nu avem încredere în el că va reuși să navigheze în această lume, scrie expertul internațional în parenting Laura Markham, într-un articol publicat pe site-ul său peacefulparenthappykids.com.
Dacă te întrebi ce ai putea spune în schimb, iată câteva idei pe care le dă specialista:
- „Distrează-te!”
- „Uau, te văd urcând atât de sus!”
- „Verifică asta cu corpul tău… Este această înălțime confortabilă? … Vei reuși să te dai jos singur?”
În cazul în care se întâmplă ceva, un genunchi zgâriat nu este sfârșitul lumii și ar putea fi doar o experiență de învățare de care copilul are nevoie, pentru a învăța să evalueze mai bine riscurile și să se mențină în siguranță. Avertizările părinților de tipul „Atenție!”, „Ai grijă!” nu fac decât să submineze acest proces, avertizează Laura Markham.
Citește și:
Cele 8 fraze care trebuie să dispară din vocabularul copilului tău
Formula simplă a parentingului de la educatorul parental australian Michael Grose
Îngrijorarea nu ține copilul în siguranță
Studiile arată că îngrijorarea ne face să ne crească frica de rezultate proaste. Deciziile pe care le luăm din acel spațiu înspăimântător nu sunt aceleași pe care le-am lua dintr-un spațiu de iubire și încredere. Ghici care dintre decizii duc la rezultate mai bune?
Înțelepții lumii susțin că gândurile noastre ne creează viața. Indiferent pe ce ne concentrăm, acel lucru înflorește. Așadar, atunci când ne concentrăm asupra unui anumit lucru, este ca și cum l-am examina cu un microscop: facem ca toate lucrurile pe care ne concentrăm să crească, să devină mai mari, în percepția noastră și, prin urmare, în realitate.
Citește și:
Copilul simte frică și nesiguranță? De ce mesajul “Ești în siguranță” nu ajunge la copil
3 lucruri pe care mulți copii le aud zilnic și le afectează încrederea în sine
Chiar crezi că îngrijorarea ar putea ține copilul în siguranță? Dacă ar fi adevărat, ar fi un preț mic pe care să-l plătești. Dar, nu e așa, afirmă experta în parenting. Potrivit acesteia, numeroase studii au ajuns la concluzia că persoanele care se îngrijorează mai mult nici nu rezolvă problemele mai bine și nici nu înțeleg lucrurile mai bine. Pur și simplu se simt mai nefericite! Deci, credem că îngrijorarea în legătură cu copilul nostru reprezintă o asigurare, însă, în realitate, nu facem decât să-l legăm de mâini și de picioare.
Iată care este explicația pe care o dă Laura Markham. Deși îngrijorarea este modul în care mintea noastră încearcă să ne protejeze, de fapt nu facem decât să ne programăm negativ subconștientul. Subconștientul gândește în imagini și crede tot ce spunem.
Mulți oameni de știință au căzut de acord că toate gândurile anxioase care se învârt prin minte îi dau de fapt subconștientului nostru mesajul să creeze acele scenarii. Cel puțin, aceste gânduri de îngrijorare stimulează sentimentele de anxietate și stres care ne fac să fim mai stresate în comportamentul cu copiii noștri.
Dacă vrei să elimini obiceiul de a te îngrijora și îți dorești să-ți reprogramezi subconștientul pentru fericire, Laura Markham îți propune o metodă care funcționează.
Citește și:
5 lucruri pe care le fac părinții care își iubesc necondiționat copiii
Psiholog: Gândurile negative afectează memoria și voința. 4 convingeri pozitive pe care să le transmitem copiilor
Strategia din 5 etape pentru a scăpa de îngrijorare și a începe să trăiești o viață în bucurie:
1. Observă de fiecare dată când mintea ta începe să se îngrijoreze
Atunci când observi că începi să te îngrijorezi de ceva, oprește-te. Respiră adânc. Scutură-ți mâinile pentru a scăpa de această teamă. Simplul fapt că îți observi starea fizică și te relaxezi conștient îi transmite minții mesajul că nu este nicio urgență.
2. Amintește-ți că nu trebuie să crezi tot ce îți spune mintea
O mare parte dintre lucrurile pe care mintea ta le crede nici măcar nu sunt adevărate. Sunt doar frici vechi și povești care să-ți indice niște avertismente. De fapt, dacă gândul tău este despre viitor, el nu este adevărat. Chiar dacă este vorba despre trecut, probabil că nu reprezintă întregul adevăr.
3. Reasigură-te
Pune-ți mâna pe inimă pentru a-ți accesa înțelepciunea interioară și, din acest spațiu de înțelepciune, alege un gând diferit care simți că îți aduce mai multă speranță. E cel puțin la fel de probabil să fie adevărat.
- „Orice copil renunță la scutec mai devreme sau mai târziu.”
- „Nu trebuie să fiu perfectă. Copiii mei vor fi bine, chiar dacă mai fac greșeli.”
- „Copilul meu nu trebuie să fie perfect. El este cine este. Treaba mea este să-l ajut să devină cea mai bună variantă a sa.”
- „Fac tot ce pot mai bine. Chiar dacă fac doi pași înainte și un pas înapoi, reușesc să ajung unde îmi doresc să ajung.”
- „Se comportă ca un copil pentru că este un copil.”
Citește și:
Cum înveți copilul să-și vadă greșelile și să le corecteze? 8 sfaturi de la Oana Moraru
Strategia „Nu fă nimic în plus”. Cum educăm autonomia la copii
4. Reprogramează-ți subconștientul
Pe măsură ce îți spui noua afirmație, arată-i subconștientului o imagine a rezultatului dorit, fie că este cu copilul tău zâmbind și în siguranță, fie că e cum își face temele. Nu te îngrijora cu privire la modul în care îți vei atinge obiectivul – acest lucru ți-ar implica din nou mintea, ceea ce va readuce frica. În schimb, apelează la sentimentul de recunoștință și fericire în această imagine.
Cu cât mai mult poți menține această imagine cu acest sentiment, cu atât mai repede subconștientul tău va începe să te ajute să faci acțiuni concrete pentru a o crea în realitate.
5. Acționează
Întreabă-te: „Care este acel un singur lucru pe care îl pot face acum (sau astăzi) pentru a face acest rezultat pozitiv mai probabil?” Apoi, fă acest lucru. Exact în acest punct această tehnică este diferită de simpla gândire pozitivă.
Ne simțim bine când știm în ce mod să acționăm, deci acționăm din sinele nostru superior în loc de „sinele nostru mic”. Trebuie să acționăm pentru a ne schimba viața, subliniază Laura Markham.
Citește și:
Psihoterapeutul Maria Verdi: 15 reguli de bază pentru sănătatea emoțională a copiilor
Cum să crești un copil cu încredere în sine. 3 lucruri pe care să NU le faci
Cele 9 emoții care îi îmbolnăvesc pe copii. Cum îți ajuți copilul să le facă față
De fiecare dată când simți că începi să te îngrijorezi, repetă acești pași. Oamenii de știință au descoperit că mintea omului tinde să urmeze în mod repetat anumite tipare. De fiecare dată când întrerupi o îngrijorare care a apărut și îi trimiți subconștientului imaginea unui rezultat mai fericit, creezi o nouă cale pentru mintea ta, o cale de fericire, în locul celei de anxietate.
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp:
Canalul Whatsapp Parenting 2.0
Sursa foto: Pixabay