Cum să crești un copil inteligent. 7 sfaturi de la cofondatorul Sony, japonezul Masaru Ibuka

Părinții își doresc să le ofere copiilor lor cele mai bune șanse și oportunități de a avea succes în viață. Din acest motiv, mulți părinți doresc să susțină dezvoltarea inteligenței copiilor lor.

În ajutor le vine Masaru Ibuka, un industriaș japonez care a fondat compania Sony, împreună cu partenerul său de afaceri Akio Morita, în anul 1958.

Pe lângă gigantul Sony, parte din moștenirea pe care Masaru Ibuka a lăsat-o omenirii este și teoria inovatoare despre educația timpurie a copiilor pe care a descris-o în cartea pe care a scris-o în 1971 „Kindergarten is Too Late”„După trei ani e prea târziu”. 

În această carte, cofondatorul Sony afirmă că cea mai importantă perioadă pentru învățare este vârsta de 0-3 ani. Cartea a devenit cunoscută la nivel mondial, reprezentând o sursă de inspirație pentru milioane de părinți care își doresc să aibă copii inteligenți.

Deși Masaru Ibuka nu a inventat jucării sau jocuri de dezvoltare pentru copii, el a devenit celebru pentru sfaturile pe care le-a oferit părinților despre activitățile benefice pentru copiii mici.

Citește și:

Nu-ți mai fie frică de tantrumuri! Abordarea contraintuitivă care face minuni. 5 motive de ce funcționează atât de bine

Oana Moraru: „Nu e niciodată vina copilului dacă este foarte neascultător”

7 sfaturi de la japonezul Masaru Ibuka ce te vor ajuta în educația timpurie a copilului tău:

 

1. Stimulează copilul să învețe poezii

Creierul unui copil are capacitatea de a reține între 100 și 200 de poezioare mici. Cu cât este folosită mai mult memoria, cu atât se dezvoltă și funcționează mai bine. Cofondatorul Sony le recomandă părinților să antreneze capacitatea de memorare a copilului în perioada în care celui mic îi face plăcere să rețină diverse lucruri.

 

2. Îmbrățișează-ți copilul

Comunicarea și contactul fizic cu părinții nu doar că au o influență pozitivă asupra dezvoltării intelectuale a copilului, ci îl formează și ca o persoană receptivă și empatică. În opinia lui Masaru Ibuka, nu poate exista un exces de comunicare și de interacțiune cu părinții. Totodată, mai spune acesta, un bebeluș nu poate fi răsfățat dacă doarme împreună cu părinții și dacă mama și tatăl îl mângâie des.

 

3. Fă diferite activități împreună cu copilul

Este mai util și mai benefic pentru cei mici să își încerce abilitățile în cadrul diferitor activități, cu un număr mare de obiecte, decât să se ocupe de un singur domeniu, consideră cofondatorul Sony.

Pe de altă parte, însă, dacă cel mic manifestă un interes real și dacă are succes într-un anumit domeniu, va dobândi încredere în sine și acest lucru îl va ajuta să persevereze și în alte domenii.

Citește și:

Cele 29 de nevoi de bază ale copilului. Vezi câte puncte din listă bifezi

Copilul vrea ceva ce nu se poate. Soluția care elimină conflictele

4. Oferă-i cât mai devreme copilului creioane colorate

Tot ce face copilul cu mâinile, – fie că desenează, aruncă jucăriile, rupe hârtie etc. – îl dezvoltă din punct de vedere intelectual și artistic. Cu cât mai devreme îi vei oferi copilului creioane colorate, cu atât mai bune vor fi rezultatele.

Mare grija, însă, părinții care intervin frecvent cu replici de genul „Ține corect creionul!”, „Merele trebuie să fie roșii, galbene sau verzi, nu mov!”, împiedică dezvoltarea creativității.

 

5. Încurajează copilul să-și folosească la fel de mult ambele mâini

Stimulează-ți copilul să-si antreneze mâna stângă la fel de mult ca și pe cea dreaptă, dacă este dreptaci, și viceversa, dacă este stângaci. Poate face asta în timpul jocului, în timp ce mănâncă, precum și în celelalte activități cotidiene.

Folosirea mâinii drepte stimulează activitatea emisferei stângi a creierului, responsabilă cu vorbirea, gândirea logică și perceperea detaliilor. Iar când este utilizată mâna stângă, este stimulată activitatea emisferei drepte, care se ocupă de creativitate, perspectiva generală asupra lucrurilor, emoțiile, fantezia, imaginația.

 

6. Nu îi oferi copilului prea multe jucării

Un număr prea mare de jucării îl face pe copil să nu își poată concentra atenția. Dacă dorești să stimulezi dezvoltarea imaginației copilului, a gândirii care sparge tipare și a inventivității, evită să-i cumperi toate jucăriile pe care ți le cere. În imaginația celui mic, o bucată de lemn sau capacul de la un vas de bucătărie se pot transforma într-o căsuță din povești sau într-un vapor. Acest lucru este cu mult mai interesant decât o jucărie scumpă din magazin care poate fi folosită într-un singur scop.

 

7. Oferă-i copilului posibilitatea să facă multă mișcare 

Plimbarea stimulează procesul gândirii și este un exercițiu extraordinar pentru dezvoltarea intelectului. Multe persoane talentate au spus că, în timpul plimbărilor, le vin idei noi și inspirația.

Citește și:

Cum să crești încrederea în sine a copilului. 8 pași de la psihologul Gabriela Maalouf

Copilul greșește și criticile nu ajută? Cu ce să înlocuiești critica pentru a-i schimba comportamentul

Descarcă GRATUIT Advent Calendar 2022 pentru părinții cu copii fericiți

Sursa foto: Pixabay

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,745FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole