Toți părinții își doresc pentru copiii lor să fie sănătoși și echilibrați, astfel încât să le fie bine pe termen lung atât în relațiile cu oamenii din viața lor, cât și pe plan profesional și în societate. Doar că, pentru a transforma această dorință în realitate, este nevoie de un proces lung și greoi, în care răspundem zi de zi la diferite provocări. Unele dintre ele vin din exterior, în timp ce altele se află în interiorul nostru, sub forma unor emoții, gânduri, convingeri și tipare de comportament.
Niciun părinte nu se trezește dimineața cu gândul „Cum i-aș face azi rău copilului meu? Cum să fac astfel încât să-l determin să stea și mai mult în fața ecranelor, mai ales că știu că ecranele îi afectează atenția, concentrarea, abilitățile de socializare, de empatie, că îi induce agresivitate și intoleranță la frustrare și efort și îl creează circuitele neuronale specifice dependențelor?”
Cu toate acestea, anumite blocaje emoționale ale părinților sunt responsabile de dorința în creștere a copiilor de a fugi în lumea virtuală pe care i-o oferă ecranul și care este atât de tentantă și primitoare, oferindu-le celor mici o sumedenie de activități atractive pentru toate vârstele.
Ești cel mai bun părinte pentru copilul tău
Să stabilim de la bun început: indiferent care este situația în acest moment în familia ta în ceea ce privește timpul petrecut de copilul tău/copiii tăi în fața ecranelor, cred cu toată tăria că ai făcut tot ce ți-a stat în putință pentru a-ți crește cât mai bine copilul/copiii, în fiecare moment de când au apărut în viața ta, cu resursele pe care le-ai avut la dispoziție.
Dacă nu ai făcut mai mult și mai bine este pentru că nu puteai să faci mai mult și mai bine, pentru că nu aveai resursele (poate nu ai avut mai mult timp, poate ți-au lipsit anumite convingeri și emoții susținătoare, poate relații mai bune, poate o situație materială diferită, poate alte principii de educație sau de poziționare în relația cu copilul sau chiar niște tehnici funcționale de a pune limite clare cu fermitate și blândețe) care să te ajute să acționezi diferit.
Și nu te ajută să te judeci pe tine părintele din trecut, care, din momentul prezent (când ai altă cunoaștere decât atunci), vezi lucrurile diferit și poate întrezărești alte soluții. Însă, este cert faptul că, la acel moment, nu vedeai soluțiile pe care le vezi acum. Și ai procedat în cel mai bun mod în care puteai s-o faci, cu resursele disponibile.
Așa că te invit să lași deoparte orice autojudecată și orice vinovăție are ar putea să apară, deoarece cred cu tărie că ești cel mai bun părinte pentru copilul tău/copiii tăi!
Însuși faptul că acum citești acest articol este confirmarea acestui lucru: ești un părinte bun, care, iată, dorește să-și îmbunătățească relația cu copilul și să elimine blocajele care îi stau în calea scopului de a crește un copil sănătos și echilibrat pe termen lung.
Webinar Gratuit despre blocajele emoționale parentale care îi fac pe copii să se refugieze în ecrane
Chiar dacă pare că este un lucru bun, vinovăția este o stare de blocaj emoțional, din care schimbarea nu este posibilă. Și, din nefericire, mulți părinți, care conștientizează cât timp petrec copiii lor la ecrane și ce efecte dăunătoare au ecranele asupra dezvoltării lor încep să se simtă vinovați. Și, din această stare, deși își doresc să schimbe lucrurile, nu reușesc să o facă.
Asta se întâmplă deoarece vinovăția presupune concentrarea pe greșeală, pe autojudecată, pe autocritică, pe ce nu a făcut bine, lucru care îi consumă părintelui foarte multă energie mentală și emoțională. Și, deși, aparent, vinovăția ar trebui să ducă la îmbunătățirea comportamentului, în realitate, vinovăția duce la formarea convingerii părintelui despre sine că este o persoană care greșește, că e un părinte rău. Iar odată ce s-a format convingerea „Sunt un părinte rău care face numai greșeli în educația copilului”, acțiunile pe care părintele le face o vor confirma. Cu alte cuvinte, chiar dacă, rațional, părintele vrea să îmbunătățească lucrurile, convingerea care s-a format pe fondul vinovăției și care acționează în subconștient îl va determina să facă noi și noi greșeli, pentru a simți din nou vinovăție și a-și reconfirma convingerea.
Vinovăția este un exemplu de blocaj emoțional care îi face pe părinți să-și piardă puterea în relația cu copiii lor. Aceste blocaje emoționale sunt, de fapt, cele care îi determină pe copii să se cufunde în lumea virtuală, nu părinții ca persoane. Pentru că, odată eliminate aceste blocaje emoționale, părintele își va schimba în mod real și concret comportamentul față de copil și va fi capabil să construiască o relație de conectare cu copilul, astfel încât cel mic va dori să petreacă mai mult timp cu el și va începe să asculte de bună-voie.
Astăzi, de la ora 19:00, te invit la un Webinar Gratuit pentru a discuta despre 5 asemenea blocaje emoționale parentale din cauza cărora copiii se refugiază în ecrane. Simplul fapt că le vei conștientiza te va ajuta să nu mai cazi în capcanele lor de acum încolo. Astfel, vei avea mai multă putere în relația cu copilul tău pentru a stabili limite ferme, cu blândețe, care să fie respectate.
Acest Webinar este gratuit și face parte din campania de conștientizare cu tema „Copiii și ecranele. Cum să creștem copii echilibrați și sănătoși în era tehnologiei”, pe care o desfășurăm în această perioadă.
Iată temele pe care le vom aborda în Live:
- De ce soluțiile de limitare a timpului copilului la ecrane nu au funcționat până acum
- Exerciții practice ca să identifici care sunt butoanele tale emoționale sensibile pe care le apasă copilul și care îți sabotează reușita
- Cum ieși din capcana vinovăției. Îți iei puterea înapoi și stabilești limite clare, cu fermitate și empatie
- Atitudinea ta mentală care te ajută să rămâi pe poziție chiar și atunci când copilul are reacții puternice, fără îndoieli dacă procedezi corect, știind că susții sănătatea și echilibrul lui pe termen lung
- Vei învăța cum să nu mai hrănești partea din copil care îi întreține dependența de ecran, ci cum să-i hrănești partea conștientă, responsabilă care îi dă putere pentru a se desprinde de lumea virtuală și a avea o viață echilibrată
Poți participa la Webinar atât pe Zoom, cât și vizionând transmisiunea Live în Grupul de Facebook „Copiii și ecranele”.
Înscriere pentru participarea pe Zoom (vei primi un e-mail cu toate detaliile):
Webinar Gratuit „Blocajele emoționale ale părinților care îi țin pe copii lipiți de ecrane. Cum ieșim din ele”
Webinarul va fi transmis live și în Grupul de Facebook dedicat impactului ecranelor asupra copiilor și cum să limităm consumul de tehnologie, primul grup de Facebook din România pe această temă:
Intră în Grupul de Facebook “Copiii și ecranele”
Sursa foto: Tima Miroshnichenko, Pexels