Antitermice naturale. 11 moduri să scazi febra copilului dacă nu ai Nurofen sau Panadol

Atunci când apare febra la copii, în special când sunt foarte mici, majoritatea părinților se sperie și fac eforturi pentru a o scădea.

În acest articol, vei descoperi metode alternative de reducere a febrei, pe care le poți folosi chiar și atunci când nu ai medicamente antitermice în casă.

Pentru început, însă, e important să precizăm că febra în sine nu este o boală, ci un simptom că organismul copilului se luptă cu ceva: o boală, o infecție, un virus, o bacterie, o durere, o emoție dificilă etc. Cu alte cuvinte, scăderea febrei nu înseamnă în mod automat și dispariția cauzei care a declanșat febra.

De asemenea, prezența febrei nu este un rău în sine. Dimpotrivă, medicii afirmă că febra este o reacție normală a unui organism sănătos care luptă cu un “dușman” care amenință sănătatea. Mai mult, febra este necesară deoarece stimulează sistemul imunitar să lupte cu boala.

Deseori, febra este însoțită de simptome neplăcute precum: lipsa poftei de mâncare, durere de cap, amețeală, frisoane, tremurat, dureri musculare, stare generală de slăbiciune și apatie.

Specialiștii recomandă să nu ne grăbim să reducem febra copilului atunci când el este vioi, activ și nu prezintă alte simptome îngrijorătoare precum stare de moleșeală, greață, vărsături, convulsii etc., sau când copilul a făcut în trecut convulsii febrile sau are anumite afecțiuni speciale.

Potrivit pediatrului Mihai Craiu, când un copil cu o temperatură de peste 38,5 grade Celsius este vioi și se joacă, este necesar să-l urmărim, însă fără a ne grăbi să-i scădem febra.

Însă, în caz de necesitate, cele mai eficiente și cele mai la îndemână sunt medicamentele antitermice. Printre cele mai cunoscute sunt siropurile Nurofen și Panadol Baby, care, însă, se găsesc foarte greu în farmacii în această perioadă din cauza cererii ridicate la nivel mondial.

În aceste condiții, Ministerul Sănătății a publicat lista antitermicelor care conțin aceleași substanțe active și se găsesc în farmacii.

Citește și:

De la ce temperatură vorbim de febră la copii? Răspunsul pediatrului Mihai Craiu

Lista medicamentelor antitermice pe care să le cumperi dacă nu găsești Nurofen și Panadol

Metode alternative de scădere a febrei

Ce faci, însă, dacă nu ai în casă antitermice, iar copilul face o febră ce depășește 38,6 – 39 grade? S-ar putea să ai nevoie de soluții alternative de scădere a febrei fie până intri în posesia unui antitermic potrivit vârstei copilului pentru a i-l administra, fie pentru a completa efectul medicamentului, atunci când acesta întârzie să apară. Deoarece există cazuri în care preparatul medical nu își face efectul imediat sau nu are deloc efect asupra temperaturii celui mic. Și nici nu îi poți administra o nouă doză, din cauza riscurilor mari ale supradozajului.

 

1. Împachetarea

Copilul este înfășurat într-un prosop mare sau într-un cearșaf umezit cu apă călduță. Temperatura corpului va scădea pe măsură ce prosopul sau cearșaful se încălzește. Atunci când am fost la Urgență cu copilul cu febră peste 39 care nu scădea acasă, medicul de la spital a aplicat această metodă până temperatura a scăzut sub 38,5 grade și am putut pleca acasă.

Atenție, apa în care este înmuiat prosopul sau cearșaful nu trebuie să fie rece, ci călduță, fiind sub temperatura corpului, însă fără să-i provoace copilului un disconfort puternic.

Repetă procedura de câte ori este necesar până când febra scade.

 

2. Baia în apă călduță

Poți obține efectul reducerii temperaturii corpului copilului punându-l într-o cadă cu apă călduță. E suficient ca temperatura apei să fie cu 2 grade mai mică decât temperatura corpului. Treptat, poți scădea temperatura apei până la 36 de grade.

Metoda băiței poate fi eficientă deoarece, în paralel, te poți juca cu cel mic cu jucăriile de baie, astfel încât procesul să fie plăcut pentru el.

Totuși, dacă starea generală a copilului este proastă, el refuzând să stea în cădiță, poți aplică ideea de la punctul 3.

 

3. Dușul în apă călduță

De multe ori, când copilul este mic sau foarte mic, cea mai rapidă și eficientă modalitate de a-i reduce febra este să-l iei dezbrăcat și să intri cu el sub dușul cu apă călduță, cu câteva grade mai rece decât temperatura corpului lui.

Fiind ținut de tine în brațe și simțindu-se confortabil datorită contactului piele pe piele, copilul va suporta mai ușor disconfortul termic și va sta mai liniștit în timpul procedurii.

 

4. Hidratarea

Transpirația este unul dintre mecanismele folosite de corp pentru reducerea temperaturii. Și cu siguranță ai observat, la tine sau la copilul tău, că, uneori, febra mare scade după un val de transpirație abundentă.

Mare grijă, însă, transpirația abundentă presupune deshidratare. Pentru a preveni acest fenomen care poate afecta echilibrul microelementelor din corp și din sânge, este esențial să-i oferi copilului să consume suficiente lichide atunci când are febră. În general, dacă bea câteva gâturi de apă, ceai sau suc natural la fiecare 5-10 minute, va preveni deshidratarea.

Citește și:

Cum emoțiile pot afecta sănătatea. 4 sfaturi de la psiholog pentru a face față somatizării

Tratamentul bronșiolitei la domiciliu. Pediatrul Mihai Craiu spune care sunt 3 lucruri obligatorii

5. Haine lejere

Atunci când copilul are febră mare, nu este cazul să-l înfofolim în haine groase sau pături, deoarece efectul ar putea fi exact invers: creșterea și mai mare a temperaturii corpului și împiedicarea eliminării căldurii.

De aceea, atunci când cel mic are febră mare, îmbracă-l în haine lejere, care permit corpului să se răcorească. Schimbă-i hainele de fiecare dată când transpiră.

 

6. Comprese umede

Compresele umede aplicate la extremitățile corpului: pe frunte, pe glezne sau pe încheieturi pot ajuta la scăderea febrei mari. Compresele trebuie înmuiate în apă călduță, mai rece decât temperatura corpului.

Atenție, nu pune în apa pentru comprese alcool, deoarece acesta va fi absorbit prin piele și poate afecta copilul.

 

7. Temperatura din cameră

Medicii recomandă ca temperatura din cameră să nu depășească 22-23 de grade Celsius, asigurându-se, astfel, un confort termic pentru copilul care are corpul supraîncălzit de febră și permițându-i să-și reducă temperatura.

 

8. Uleiuri esențiale

Uleiurile esențiale sunt compuși lichizi volatili extrași din plante. Principalele moduri prin care uleiurile pătrund în piele sunt aplicarea locală, inhalarea și băile.

Studiile desfășurate asupra uleiurilor esențiale au confirmat proprietățile terapeutice în cazul diferitor afecțiuni, inclusiv în combaterea febrei și a virozelor. Totuși, uleiurile esențiale nu pot avea un efect puternic imediat, ci doar unul de susținere a procesului de vindecare și de ameliorare a simptomelor.

Iată câteva uleiuri esențiale care, potrivit soilromania.ro, au efecte în reducerea febrei:

  • Uleiul esențial de scorțișoară – eficient în lupta cu bacteriile
  • Uleiul esențial de ghimbir – ajută la diminuarea inflamației din organism
  • Uleiul esențial de peppermint – ajută la răcorirea corpului în stările febrile
  • Uleiul esențial de tea tree (arbore de ceai) – are proprietăți antiinflamatorii și ajută corpul să lupte cu infecția
  • Uleiul esențial de eucalipt – are proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și de reducere a durerii
  • Uleiul esențial de frankincense (tămâie) – are proprietăți antibacteriene, antifungice și antiinflamatorii

Iată ce trebuie să știi pentru a folosi în siguranță uleiurile esențiale pentru reducerea febrei copilului:

  • Nu aplica uleiul esențial direct pe piele, deoarece poate provoca arsuri, mâncărimi etc., din cauza concentrației mari.
  • Înainte de a fi aplicat pe piele, uleiul esențial se diluează într-un ulei purtător, precum de migdale, de susan, de măsline, de germeni de grâu etc. Dacă nu ai avut contact până acum cu uleiurile esențiale, cel mai indicat este să cauți blenduri deja pregătite de specialiști care respectă cerințele legate de cantitățile sigure.
  • O modalitate de a inhala uleiul esențial este aplicarea a 2-3 picături pe o dischetă de vată sau pe un șervețel pus lângă patul copilului
  • O altă modalitate este utilizarea unui difuzor special, cu 2-3 picături de ulei esențial
  • Lampa de aromaterapie în care picuri cantitatea recomandată de ulei esențial este un alt mod prin care produsul poate acționa împotriva febrei

Citește și:

9 arome care te ajută să fii o mamă relaxată. Soluții de la specialiștii în aromoterapie

Nu-ți mai fie frică de tantrumuri! Abordarea contraintuitivă care face minuni. 5 motive de ce funcționează atât de bine

9. Oțetul de mere

Atunci când alegi cu grijă produsul și îl folosești în cantitățile potrivite, oțetul de mere poate contribui la scăderea febrei copilului.

În 2013, un bebeluș de 3 săptămâni din Constanța a ajuns la spital cu febră și arsuri, după ce mama lui a încercat să-i reducă febra făcându-i frecție cu oțet alimentar îndoit cu apă. Această știre a stârnit un val de critici la adresa “leacurilor băbești” utilizate pentru scăderea febrei.

În primul rând, singurul tip de oțet benefic în reducerea febrei este oțetul de mere cât mai curat și din surse sigure. (Personal, pentru familia mea, folosesc de mulți ani oțetul de mere cu miere produs de Fagurele cu Miere, o afacere de familie cu produse apicole. Cumpăr de la ei oțetul de mere, produsele apicole, și mierea, care are același gust și consistență pe care le cunosc din copilărie, de la bunicul meu care avea pasiunea apiculturii. Găsești AICI oțetul de mere pe care îl folosesc).

Oțetul de mere are proprietăți antibacteriene și antivirale datorită unui conținut ridicat de minerale esențiale precum potasiu, calciu, magneziu, fosfor, sodiu, cupru, fier, clor, siliciu și fluor.

În al doilea rând, mare atenție la cantitatea folosită! O cantitate mare de oțet poate arde pielea copilului, mai ales dacă e foarte mic. În schimb, o cantitate mică de oțet este suficientă pentru obținerea efectelor dorite. Potrivit studiilor, un amestec ce conține doar 5% oțet de mere elimină până la 99% din bacterii și 80% din virusuri.

Pentru a beneficia fără riscuri de proprietățile benefice ale oțetului de mere poți pune 2-3 linguri de oțet de mere într-o crăticioară cu apă în care să înmoi șosetele pe care i le pui copilului sau compresele pe care să i le pui la încheieturi. Dacă nu ești sigură, încearcă să pui o singură linguriță de oțet de mere de calitate și să urmărești copilul îndeaproape.

 

10. Ceaiurile de plante

Ceaiurile sunt recomandate de către toți terapeuții în caz de răceală și gripă. Însă, nu toate ceaiurile sunt potrivite pentru copii, care au stomacul mai sensibil.

Iată câteva ceaiuri cu proprietăți de reducere a febrei potrivite pentru a fi consumate de copii:

  • Ceai de măceșe
  • Ceai de cătină
  • Ceai de fructe de pădure (mure, afine, zmeură)
  • Ceai de lămâie
  • Ceai de mușețel
  • Ceai de salvie
  • Ceai de flori de soc

Citește și:

Dr. Mihai Craiu: Când un doctor prescrie antibiotic, riscul e de 5 ori mai mare să greșească decât dacă nu îl prescrie

Nu toate amigdalitele copiilor se tratează cu antibiotic. Mihai Craiu: „Apare o erupție impresionantă”

11. Alimente ce ajută la scăderea febrei

De multe ori, copilul care are febră mare nu are poftă de mâncare. Dacă, însă, cel mic dorește să mănânce, oferă-i alimente care să-l ajute la lupta cu boala și la reducerea febrei.

Printre alimentele recomandate în stările febrile se numără:

  • Supa de pui
  • Supa de legume
  • Fructe proaspete, în special citrice și fructe de pădure
  • Alimente care se digeră ușor (terciuri de cereale, iaurt, ouă fierte etc.)
  • Alimente bogate în probiotice (iaurt, lapte bătut, varză murată, castraveții murați, brânza nepasteurizată de vacă etc.)

În același timp, e important să avem grijă să nu împiedicăm vindecarea copilului cu alimente nepotrivite care solicită organismul precum dulciurile, produsele fast-food, produsele făinoase, băuturile îndulcite carbogazoase etc.

Citește și:

Psihologul Diana Stănculeanu prezintă simptomele tulburărilor emoționale la copii și adolescenți

Elevi de clasa a II-a, cu arsuri după expunerea la lampa cu ultraviolete la școală. Poliția a deschis dosar penal

 

La final, reamintim faptul că este important să ții legătura cu medicul pediatru care cunoaște copilul pentru un tratament adecvat. Iar în cazul în care simptomele se acutizează sau febra nu scade în ciuda antitermicelor administrate sau a acestor metode alternative, mergi de urgență cu copilul la spital, pentru un consult la camera de gardă.

Multă sănătate tuturor copiilor în sezonul rece și nu numai!

De asemenea, te invit să scrii într-un comentariu ce metode de scădere a febrei copiilor recomanzi, în lipsa medicamentelor antitermice.

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp:

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

 

Sursa foto: Pixabay

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

 
 
 
 

Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,279FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole