8 fraze pe care le spun copiii și care ascund frica și anxietatea

Anxietatea este o stare care nu este întotdeauna foarte ușor de observat la copii. În condițiile în care copiii abia învață să-și recunoască emoțiile, ei nu reușesc să vorbească despre ceea ce simt.

Mai mult, în anumite cazuri, anxietatea unui copil poate fi confundată cu simptomele tulburării de deficit de atenție (ADD sau ADHD), în contextul în care copiii care se confruntă cu anxietate pot să fie tulburați, să aibă dificultăți de atenție, de concentrare sau de memorare. Sunt destule cazuri când copii cu o anumită formă de anxietate au fost diagnosticați în mod greșit cu ADD sau cu ADHD, avertizează Dr. Azine Graff, psiholog clinician din Los Angeles, SUA, fondatoare a centrului de psihologie Harmony in Parenting (Armonie în parenting – n.trad.).

Într-un articol publicat pe site-ul Mother.ly, Psih. Azine Graff vorbește despre diferite manifestări ale anxietății la copii și prezintă 8 fraze pe care le spun copiii și care deseori ascund sentimente de anxietate.

Potrivit specialistului, anxietatea poate fi deghizată sub forma iritabilității sau a comportamentelor sfidătoare, ceea ce o face cu atât mai greu de observat de către adulți.

“Cei mai mulți dintre noi am uitat demult cu ce fel de presiuni se confruntă copiii și diferitele scenarii care le pot stârni îngrijorare: începerea unui nou sport, susținerea unui test, legarea unei noi relații de prietenie sau să răspundă la întrebarea profesorului atunci când sunt întrebați – sunt câteva exemple. Cu o varietate de factori care intră în joc, atunci când un copil nu știe cum să-și gestioneze emoțiile, cel mai probabil, își va manifesta sentimentele printr-un comportament. Ei pot face crize și se pot retrage. Pot părea furioși și chiar pot spune lucruri dure”, explică psihologul american.

Citește și:

Psihologul Diana Stănculeanu prezintă simptomele tulburărilor emoționale la copii și adolescenți

Copilul simte frică și nesiguranță? De ce mesajul “Ești în siguranță” nu ajunge la copil

Copiii care simt anxietate pot spune lucruri în spatele cărora se ascunde, de fapt, altceva. Iată 8 exemple de fraze care ascund, frecvent, anxietate:

1. “Nu vreau să mă culc” poate însemna “Mi-e frică să fiu singur în pat”.

2. “Te urăsc!” poate însemna “Am nevoie să mă ajuți să mă simt în siguranță” sau “Am nevoie de o soluție ca să ies din această clasă”.

3. “Nu știu” poate însemna “Nu mă simt sigur/ă pe mine și nu vreau să răspund.”

4. “Nu mă lăsa” poate însemna “Nu cred că pot face asta singur/ă”.

5. “Sunt prost/proastă” poate însemna “Sunt îngrijorat/ă că aș putea eșua dacă încerc.”

6. “Lasă-mă în pace” poate însemna “Te voi respinge înainte ca tu să mă respingi, chiar dacă nu vreau cu adevărat să fiu separat/ă de tine.”

7. “Nu vreau să merg la ziua de naștere a lui Jesse” poate însemna “Mi-e frică să merg într-un loc nou” sau “Nu cred că cineva vrea să fie prieten cu mine.”

8. “Nu vreau să-mi fac temele” poate însemna “Nu cred că le pot face bine.”

Citește și:

Frica părintelui afectează relația cu copilul. 2 exemple concrete cum scapi de fricile specifice părinților

Prea multă școală și prea puțină joacă, o cauză a depresiei la copii și adolescenți (Studiu)

Comportamentul este vârful aisbergului

De ce să ne complicăm atât, când, teoretic, copilul ar putea spune pur și simplu că simte frică? Deoarece de obicei nu este chiar atât de ușor. Afirmațiile de mai sus nu ascund exclusiv sentimentul de anxietate și nu se traduc în mod obligatoriu așa cum sunt prezentate, ci sunt doar câteva exemple care să te ajute să descifrezi ce se ascunde în spatele cuvintelor copilului tău.

Diferite cuvinte și comportamente ale copilului pot apărea și în contextul unor sentimente de tristețe, de deconectare sau chiar pe fondul unor provocări legate de procesul de învățare.

“Chiar dacă vrem să ne ajutăm copiii să revină pe linia de plutire și să-și schimbe comportamentele astfel încât să se descurce mai bine la școală, cu colegii și cu respectarea regulilor, s-ar putea să nu progresăm prea mult până când nu înțelegem ce se întâmplă în spatele tuturor comportamentelor și cuvintelor copilului”, subliniază Azine Graff.

Ea citează o zicală comună în domeniul psihologiei: “Comportamentul este vârful aisbergului”. Asta înseamnă că atât de multe lucruri sunt ascunse sub acest comportament, încât nu le putem vedea cu ușurință. Pentru a le vedea, e nevoie să sondăm în profunzime.

Citește și:

11 semnale de alarmă pentru părinți care ar putea indica depresia la copii

Creierul plin cu rușine nu poate învăța. Gabor Maté: „Școlile îi rușinează pe copii, apoi se așteaptă ca ei să învețe”

Privește lucrurile prin ochii copilului tău

“Ca părinte, poate fi de ajutor să respiri adânc și să vezi lumea prin ochii copilului tău pentru a vedea dacă poți să descoperi ce i-ar putea apăsa anumite butoane sau ce ar putea reprezenta o barieră pentru el. Unii copii sunt receptivi atunci când le punem întrebări despre ce îi deranjează sau ce “nu le place”, dar nu este întotdeauna atât de simplu”, spune psihologul american.

Este important să onorăm lupta copiilor noștri pe măsură ce conștientizează provocarea. Apoi, le putem oferi prezența noastră calmă și suportul nostru în procesul de gestionare a durerii, îngrijorării sau a gândurilor negative. Cel mai probabil, copiii se vor fi liniști când vor simți prezența noastră și dorința noastră de a-i sprijini.

Totuși, în cazul în care părintele observă că nu reușesc să identifice problemele copilului sau dacă acestea persistă sau se agravează, Azine Graff spune că poate fi cazul să fie contactat un terapeut specializat în lucrul cu copiii pe acea categorie de vârstă.

“Să ne vedem copiii chinuindu-se poate fi foarte greu. S-ar putea să o luăm personal și să simțim că am făcut ceva greșit. Dar, este important să reținem că nu noi provocăm toate situațiile, sentimentele sau comportamentele care apar la copiii noștri. Iar atunci când apare o provocare, putem face parte din soluție, oferindu-le prezența noastră liniștitoare”, conchide psihologul american Azine Graff.

Citește și:

Cele 9 emoții care îi îmbolnăvesc pe copii. Cum îți ajuți copilul să le facă față

De ce adolescenții își sfidează părinții și vor să facă doar ce au chef? 8 soluții de la psihologul Diana Stănculeanu pentru părinții de adolescenți

Dr. Shefali Tsabary: „Nu există comportament rău al copiilor”. Ce se întâmplă de fapt când copilul are comportamente neplăcute

La final, dacă dorești să afli mai multe despre o metodă simplă de a-ți ajuta copilul să se calmeze când simte emoții dificile, te invit să descarci un scurt ghid de o pagină în format pdf printabil, abonându-te la newsletterul nostru:

GHID DE CALMARE A EMOȚIILOR COPIILOR

Sursa foto: Pixabay via Pexels

 

Articole similare

1 COMENTARIU

  1. Foarte interesant acest articol! Este adevarat ca anxietatea poate fi greu de detectat la copiii, iar recunoasterea semnelor relevante poate ajuta la prevenirea unor consecinte neplacute. Este bine ca parintii sa se inarmeze cu cunostintele necesare si sa ofere sprijinul necesar copiilor sai, astfel incat acestia sa-si poata exprima sentimentele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,735FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole