Ești o mamă implicată? 5 pași pentru iubirea și respectul de sine

În săptămâna 1-8 martie, vrem sau nu, atenția noastră, a femeilor, a mamelor, se îndreaptă mai mult ca de obicei înspre noi ca femei, înspre viața noastră, înspre ce mai putem îmbunătăți pentru a o face și mai frumoasă, și mai mulțumitoare.

Ultimii ani au fost grei pentru noi, din cauza pandemiei care ne-a schimbat complet stilul de viață, modul de organizare, timpul liber și, în multe cazuri, relațiile. 

În toată această presiune și în tot acest stres, majoritatea mamelor au făcut ce le-a spus instinctul de mamă și de păstrătoare a familiei: s-au îngrijit de copii, de parteneri, de job, de casă, lăsându-se pe ele însele la capătul listei de priorități și ajungând epuizate atât fizic, cât mai ales din punct de vedere psiho-emoțional.

Îmi doresc ca acest articol să fie ca o pauză pentru tine: o pauză de iubire de sine. O pauză pe care o meriți din plin pentru că ești așa cum ești și pentru că faci ceea ce faci.

Citește și:

10 lucruri învățate alături de copilul meu în 10 ani de când sunt mamă

Ai nevoie de mai multă empatie în relația cu copilul? 4 sfaturi care te vor ajuta

Și eu și tu știm că faci maximum din ce poți face. Dacă ai momente când te îndoiești de acest lucru, aceste momente vin mai târziu, când stai și analizezi ce ai fi putut face mai bine în trecut. Însă în fiecare moment al vieții tale, dai tot ce poți să dai pentru ca cei dragi ai tăi să fie bine.

Tocmai de aceea, îți propun să-ți acorzi câteva minute și să citești despre acești pași care te vor ajuta să te reconectezi cu tine chiar și când ești pe fugă, în aceste vremuri tulburi, care te vor ajuta să te iubești mai mult, să te respecți mai mult, să te onorezi mai mult:

 

1. Renunță la autocritică și autojudecată

Majoritatea am învățat, din educația primită, să obținem realizări prin pedepse și amenințări. Poate în familie, poate în școală sau la locul de muncă sau în toate mediile prin care ai trecut era folosită motivația negativă: lucrurile bune erau considerate normale, firești, iar greșelile erau pedepsite, penalizate.

Astfel, fără să vrem, în mod inconștient, am preluat și noi acest mod de a ne automotiva să obținem rezultate bune. Evident, astăzi nu îți poți da nota 2 în catalog. În schimb, te poți critica, te poți judeca și chiar te poți pedepsi prin privarea de odihnă sau de ceva ce îți dorești și îți face plăcere. Poate că, fără să-ți dai seama, ai tendința să-l motivezi și pe copilul tău în aceeași manieră.

Vestea bună este că poți începe să renunți la autocritică și autojudecată. Pe măsură ce faci asta, îți vei schimba modul în care comunici și te motivezi pe tine, precum și pe copilul tău.

Primul pas este să începi să observi ce îți spui în minte atunci când descoperi că nu ai făcut ceva bine, că ai greșit, că ceva din ce ai făcut sau ai spus nu a fost potrivit. Care sunt emoțiile pe care le simți? Ce cuvinte îți adresezi? Pe ce ton? Observă toate aceste detalii, după care ia decizia conștientă să renunți la toată această critică și judecată la adresa ta. 

Ce să faci în schimb? Vezi la punctul următor!

Citește și:

Părintele-alchimist: Cum transformăm tensiunea în iubire atunci când copilul nu ascultă

5 lucruri pe care le fac părinții care își iubesc necondiționat copiii

2. Oferă-ți susținere cu blândețe și respect

Odată ce renunți la autocritică și autojudecată, se eliberează spațiu pentru o nouă strategie de a gestiona situațiile neplăcute în care te afli. Și poți alege să-ți acorzi susținere cu blândețe și cu respect, așa cum ți-ai susține prietena cea mai dragă și cea mai bună când trece printr-un moment dificil. 

Poți alege să te privești cu încrederea că ai făcut tot ce ți-a stat în putință pentru a gestiona cât mai bine lucrurile și îți poți spune: “Este în regulă. Știu că te-ai străduit, contează mult asta. Sunt alături de tine, orice s-ar întâmpla!”.

Și chiar fii alături de tine. Asta te va ajuta să nu îți mai consumi energia lovind în tine, ci să o folosești pentru găsirea unei soluții mai potrivite sau pentru extragerea unei lecții de viață din întâmplarea neplăcută prin care ai trecut.

Citește și:

“Mamă, nu mă grăbi să devin adult.” 14 lucruri pe copiii ni le-ar cere dacă ar fi conștienți de nevoile lor

Cum ne exprimăm iubirea față de copil, în funcție de vârstă. 6 sugestii de la psihologul Gáspár György

3. Oferă-ți respectul pe care îl meriți

De multe ori, mamele așteaptă să primească respect de la parteneri și de la copii, în contextul în care ele se pun pe sine însele pe ultimul loc în viața lor.

Ce uită aceste mame este că oamenii din jur, mai ales cei apropiați, nu fac decât să reflecte atitudinea pe care ele o au față de ele însele și emoțiile pe care ele le simt față de ele însele.

Așadar, dacă îți sacrifici timpul tău, starea ta de bine, energia ta pentru binele altora, înainte să reușești să-ți umpli rezervorul de energie și de stare de bine, dacă oferi dintr-o stare de minus, nu dintr-o stare de plus, din păcate, efortul tău nu va fi apreciat. Iar tu vei aștepta în schimbul serviciilor tale apreciere, iubire, recunoștință, chiar dacă nu vei spune asta.

De aceea, un lucru minunat pe care îl poți face pentru tine este să delegi membrilor familiei anumite sarcini și să-ți acorzi respect. Respect pentru timpul tău, respect pentru activitățile care îți plac, respect pentru corpul tău și nevoile lui, respect pentru lumea ta emoțională și nevoile tale emoționale, respect pentru tine ca persoană.

Abia când îți vei oferi respectul pe care îl meriți, îl vei primi și de la cei din jur. Astfel, te poți gândi chiar acum ce acțiune mică poți face astăzi sau mâine care să te ajute să simți că îți acorzi mai mult respect.

Citește și:

3 lucruri pe care mulți copii le aud zilnic și le afectează încrederea în sine 

Nevoia „negativă” vs. nevoia „pozitivă”. Cum să formulăm cerințele astfel încât copiii să ne asculte

4. Ia-ți puterea înapoi

O greșeală pe care multe mame o fac este să-și cedeze puterea personală altor persoane de care simt că depind, într-un fel sau altul. De multe ori, este vorba de partenerul de cuplu, de care depind financiar și emoțional, de părinți, de care încă nu s-au desprins complet, de șef/angajator, de care depind financiar, sau de o prietenă veche cu care nu doresc să rupă relația. Odată ce îi cedezi puterea ta, celălalt, oricare ar fi el, își permite să-ți încalce limitele, iar tu, ca să nu-l superi, ca să îl păstrezi în viața ta, tolerezi acest comportament abuziv.

Realitatea este că cine te iubește și te apreciază cu adevărat îți va rămâne alături în orice condiții. Iar femeile care și-au făcut ordine în viață luându-și puterea înapoi de la soți, părinți, prietene au constatat cu surprindere că celălalt a început să se comporte cu mai mult respect și considerație.  

Așadar, nu permite nimănui să-ți încalce limitele! Tu ești responsabilă de protejarea limitelor tale. Dacă cineva le încalcă, nu este vina lui, i-ai acest lucru, conștient sau nu. Vestea bună este că pentru orice învăț există și dezvăț și, odată ce ai decis, poți oricând să rearanjezi piesele în relația respectivă. Te vei simți mai sigură pe tine și vei primi mai multă apreciere pentru cine ești cu adevărat.

Citește și: 

5. Fă o listă a calităților și meritelor tale

Pentru o mamă ocupată, care are o grămadă de lucruri de rezolvat, nu este suficient să se gândească la calitățile pe care le are pentru a-i fi mai clar câte motive de apreciere de sine are.

Cel mai indicat este să-ți găsești câteva minute libere, să iei agenda sau o foaie de hârtie și să scrii acolo o listă de calități și realizări personale de care ești mulțumită. Vei avea în fața ta dovada incontestabilă (dacă aveai nevoie de ea) că ești o persoană valoroasă, importantă și minunată, care are suficiente calități și suficiente motive de mândrie!

Citește și:

Petronela Rotar: 5 din 10 mame din România trec prin depresie post-partum. “Încercați să mergeți pe un grup de mame și să spuneți că nu vă iubiți copilul”

Vrei să ai mai multă răbdare cu copilul? 5 întrebări ca să descoperi tiparul emoțional care menține furia

Primul pas că să ai mai multă răbdare cu copilul

Pas cu pas, preocupându-te de starea ta de bine, de iubirea și respectul de sine, se va îmbunătăți și starea ta emoțională, și relațiile cu oamenii apropiați, și rezultatele acțiunilor tale.

 

Draga mea, astăzi meriți mai mult ca oricând să te iubești și să te apreciezi pe tine!

 

Sursa foto: Vinicius Wiesehofer, Unsplash

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,736FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole