Doi profesori pedofili, reținuți în ultima săptămână. La ce abuzuri sunt expuși copiii

Dincolo de luptele pentru a găsi vinovați pentru slaba pregătire a elevilor generației actuale, în afara sălilor de clasă, unii profesor fac lucruri oribile. În mai puțin de o săptămână, doi profesori pedofili homosexuali au fost reținuți de autorități.

Este vorba despre profesori în care părinții și mai ales copiii, acei băieți, au avut încredere și pe care i-au investit cu autoritate. Iar unul dintre ei este profesor la unul dintre cele mai prestigioase licee din București, aflat chiar pe primul loc în topul liceelor după cele mai mari medii de admitere.

În caz că nu ai aflat despre aceste cazuri, iată, pe scurt, ce s-a aflat până la momentul publicării acestui articol.

Lajos Kristof, „antrenorul de genii”, arestat după ce a fost prins în timp ce viola un minor 

Primul caz șocant este cel al profesorului Lajos Kristof, de 39 de ani, supranumit „antrenorul de genii”, deoarece descoperea și pregătea copii cu abilități speciale.

Acesta a fost prins în flagrant în timp ce viola un băiat minor, în vârstă de 14 ani. Băiatul a afirmat că mai există încă un copil aflat în aceeași situație.

Înainte de a fi prins, violatorul a fost filat de polițiști timp de două săptămâni, fiind ajutați de tatăl copilului abuzat. Tatăl a observat că se întâmplă lucruri nefirești între profesor și fiul său, că profesorul i-a oferit copilului un telefon mobil prin care îi controla activitățile, precum și alte bunuri materiale.

Citește și:

Psihologul Diana Stănculeanu prezintă simptomele tulburărilor emoționale la copii și adolescenți

Cifre oficiale în România: A crescut alarmant numărul de cazuri de violență împotriva copiilor. Simptomele abuzului

Lajos Kristof și-a recunoscut fapta în fața anchetatorilor, oferind și o explicație halucinantă: că a întreținut relații sexuale cu minorul fără să fie conștient, deoarece se afla într-o stare de somnambulism.

Duminică, 21 iulie, bărbatul a fost arestat pentru 30 de zile.

O informație relevantă despre Lajos Kristof este că a crescut la orfelinat și a mărturisit că, atunci când și-a văzut pentru prima dată mama, „a fost un șoc”, după cum scrie Realitatea.net. Cu alte cuvinte, omul a suferit din cauza unor traume din copilărie și a ajuns să traumatizeze alți copii.

Lajos Kristof este și fondatorul unei școli, Amias International School. Deși pe site-ul școlii scria că este acreditată din anul 2023, jurnaliștii HotNews.ro au aflat de la Ministerul Educației că, în realitate, această școală nu avea acreditare ARACIP. Între timp, site-ul Amias International School a fost închis și nu mai poate fi accesat.

Citește și:

Cea mai sigură metodă pentru a-ți proteja copilul de traumele emoționale

„Atât intruziunea, cât și neglijarea pot fi abuzive”. Gáspár György, despre două surse de suferință ale copiilor

Profesorul de la „Sfântul Sava” Sorin Spineanu Dobrotă, șef serviciu în Ministerul Educației, reținut pentru abuz sexual asupra unui minor

Al doilea caz ieșit la iveală în această săptămână este cel al lui Sorin Spineanu Dobrotă, 51 de ani, profesor de discipline socio-umane la Colegiul Național „Sfântul Sava” din București și șef serviciu Evaluări, Examene și Concursuri Naționale la Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, în Ministerul Educației, potrivit organigramei instituției și declarațiilor sale de avere.

Mai exact, în Minister, Sorin Spineanu Dobrotă coordonează examenele naționale precum: Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, examenul de Bacalaureat, examenul pentru definitivarea în învățământ și concursul de ocupare a posturilor didactice în învățământul preuniversitar

Profesorul cu o experiență de peste 28 de ani în învățământ, a fost reținut joi, pentru 24 de ore, în urma unor plângeri depuse de victime. El a fost acuzat de viol asupra unui elev și de agresiune sexuală asupra altuia.

Citește și:

Psiholog Dr. Sandra O’Connor: Copiii „trebuie să primească educație, conținere, ocrotire, înțelegere, pentru a putea să le manifeste”

Înstrăinarea părintească, o formă de violență psihologică. Klaus Iohannis a promulgat legea privind alienarea parentală

Iată ce a aflat Parchetul de pe lângă Tribunalul București:

„În baza mijloacelor de probă administrate procurorii au reținut, în esență, următoarea situație de fapt:

La data de 02.06.2021, în timp ce se afla într-un apartament situat în mun. București, sector 3, inculpatul a întreținut cu persoana vătămată (un băiat în vârstă de 17 ani) un act sexual oral, profitând de poziția de autoritate și încredere ce decurgea din calitatea sa de profesor al persoanei vătămate.

La data de 17.12.2021, în timp ce se afla într-o locuință din mun. București, sector 3, inculpatul a exercitat acte de natură sexuală asupra persoanei vătămate (un băiat în vârstă de 16 ani), profitând de poziția de autoritate și încredere ce decurgea din calitatea sa de profesor al persoanei vătămate.”

Ministerul Educației a cerut Parchetului informații privind situația de fapt, pentru a-l concedia pe Sorin Spineanu Dobrotă.

Totuși, după expirarea celor 24 de ore de reținere, Judecătoria Sectorului 3 a respins propunerea Parchetului de arestare pentru 30 de zile, dispunând măsura de control judiciar până pe 22 septembrie. Profesorul va fi judecat în stare de libertate.

Citește și:

7 moduri în care trauma afectează copiii și adulții. Gáspár György: Trauma scade abilitățile de autoreglare

Oana Moraru, despre violența în școli: „Urâțenia asta este sub ochii noștri din anii de dinainte de ’89”

Sunt adulți care acuză copiii că mint în legătură cu abuzurile sexuale

Înainte de a fi descoperite informațiile de mai sus, ambii profesori păreau să fie persoane de încredere, implicate în învățământul românesc și în educarea noii generații.

Sorin Spineanu Dobrotă a avut mai multe apariții la lecțiile Teleșcoala, de la TVR 2, iar Lajos Kristof descoperea și antrena copii cu abilități speciale.

Sunt mulți adulți, unii dintre ei cadre didactice, care acuză elevii pentru nivelul lor de cunoștințe, pentru comportamentul lor, aducând ca principal argument faptul că elevii din ziua de azi ar avea doar drepturi, nu și obligații, deși, în realitate, există obligații clare stabilite de lege. Și de fiecare dată când vreun adolescent a agresat vreun profesor, au fost luate măsurile legale.

Din nefericire, se ajunge până la justificarea pedofililor, cum este acest comentariu apărut pe Facebook la publicarea știrii despre profesorul de la „Sfântul Sava”:

„Mi-e greu să cred că omenirea e atât de bolnavă! Unele pot fi și înscenări bolnave ale unor minți bolnave! Nu pare genul de om…..! Si la o așa carieră și vârstă, nu cred că ar risca….! Înclin să cred că acei elevi mint, la cât e de obraznică, fără principii și moralitate, fără repere și valori cam toată generația asta de tineri, te poți aștepta la multe!” (Sursa)

Atenție, însă, iată un element esențial: Copiii niciodată nu mint în legătură cu abuzul sexual. Dimpotrivă, este atâta frică și atâta rușine asociate cu abuzul sexual, încât copiii ascund aceste lucruri și sunt foarte greu de descoperit.

Citește și:

Drepturile și obligațiile elevilor. Ce sancțiuni li se aplică elevilor care încalcă regulile

Psiholog Petronela Rotar: Să ne intre bine în cap, copiii nu pot să-și imagineze sau să proiecteze abuzuri sexuale. Ei nu mint despre așa ceva

Cifrele oficiale indică un număr mediu de 8 agresiuni sexuale împotriva minorilor pe zi în România. Marian Trușcă, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, declara, la începutul acestui an, că majoritatea agresorilor sexuali, aproximativ 80% dintre aceștia, provin din proximitatea copiilor.

Așa că, dacă profesorii sunt adulți care pot să se protejeze, pot să stabilească limite ferme, copiii sunt mult mai vulnerabili la orice tip de abuz, mai ales la cel sexual, care se bazează pe încredere și manipulare.

Iar atunci când un copil este abuzat sexual, el este traumatizat și va avea nevoie de terapie și de mult ajutor pentru a se recupera și pentru a putea duce o viață normală și sănătoasă.

De educația tinerei generații suntem responsabili cu toții deopotrivă: părinți, dascăli, stat și societate. Pentru că se știe că, pentru a crește un copil, e nevoie de un sat întreg. Și cel mai sănătos este să protejăm copiii de abuzuri, fie că sunt mici sau adolescenți – încă sunt copii cu creierul în formare și merită să trăiască în siguranță.

Citește și:

“Folosim rușinea ca pe o tehnică de parenting”. Gabor Maté, despre Time-out și rușinea care traumatizează copiii

Droguri în școli. Gabor Maté: “Dependența este un răspuns la suferința traumei”. Care e soluția pe care o propune

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

Sursa foto: Facebook Lajos Kristof

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,234FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole