Gabor Maté: “Mulți experți în parenting sunt criminali.” Cum se vindecă deficitul de atenție

Mulți dintre experții în parenting sunt criminali pentru sfaturile pe care le dau părinților, care duc la deficiențe în dezvoltarea sănătoasă a creierului copiilor lor, a avertizat cunoscutul medic canadian de origine maghiară Gabor Maté.

Specialistul a vorbit în fața publicului din România, ieri, la Ateneul Român, cu prilejul lansării cărții “Minți împrăștiate. De unde vine și cum se tratează tulburarea de deficit de atenție”, ediția publicată de editura Curtea Veche.

Gabor Maté este cunoscut în întreaga lume pentru cercetările sale și cărțile publicate pe teme precum deficitul de atenție, dependențele, trauma și efectele sale asupra corpului fizic.

ADHD, boală genetică sau nu?

ADHD sau ADD reprezintă tulburarea de deficit de atenție, fie că are elementul de hiperactivitate (ADHD – Attention Deficit and Hyperactivity Disorder) sau nu (ADD – Attention Deficit Disorder).

Potrivit lui Gabor Maté, medicina susține că tulburarea de deficit de atenție este o boală moștenită genetic, încercând să reducă totul la simpla biologie: “dacă ai ADHD, problema este biologia creierului tău. Dacă ai anxietate, problema este biologia creierului tău și soluția este să repari biologia creierului tău prin medicație”.

Specialistul canadian afirmă ceva foarte diferit. Conform acestuia, problema nu este doar biologia creierului, ci societatea, cultura, parentingul, școala. “Cu alte cuvinte, ne uităm la întregul tablou pentru a înțelege condițiile apariției deficitului de atenție. Nu ne uităm la biologia creierului izolată de cultură, de relațiile familiale, de societate”, a explicat Gabor Maté.

El însuși a fost diagnosticat cu ADHD la maturitate, după ce a observat că manifestă simptomele specifice acestei tulburări.

Citește și:

Gabor Maté: Traumele la copii pot apărea și când nu le oferim lucrurile bune de care au nevoie

Psiholog Petronela Rotar: În lipsa acestor ingrediente, sistemul nervos al copilului rămâne blocat în modul „supraviețuire”

Iată care sunt câteva simptome ale acestei tulburări:

  • Dificultăți de atenție și concentrare
  • Impulsivitate
  • Dificultăți de a finaliza diferite sarcini
  • Dificultăți de organizare
  • Pierderea frecventă a lucrurilor
  • Lipsă de răbdare
  • Evitarea de a face un efort mental pe perioade mai mari de timp (teme pentru acasă, treburi casnice)
  • Dificultăți de relaționare cu oamenii

Conform medicului canadian, “nu a fost descoperită o genă a ADHD, pe care, dacă o ai, ai ADHD, iar dacă nu o ai, nu ai ADHD”. Din perspectiva specialistului, “ADHD este un mecanism de coping”.

Iată cum descrie el formarea acestei tulburări: Dacă te afli într-o situație stresantă, ai 3 moduri de a reacționa: poți cere ajutor de la oamenii de lângă tine, poți pleca sau poți rămâne ca să te lupți (fight, flight sau a cere ajutor).

“Dar ce se întâmplă atunci când nu poți face nimic dintre aceste lucruri? Ce faci dacă nu poți pleca, dacă nu e nimeni alături de tine și dacă nu te poți lupta? Tu nu vei face nimic, însă creierul tău va face ceva: va îngheța, se va închide, se va deconecta, se va disocia. Este un mecanism de coping”, a descris Gabor Maté.

Problema este că aceste mecanisme de coping naturale devin trăsături prezente pe termen lung, în condițiile în care mecanismele de coping sunt destinate să fie de scurtă durată, nu trăsături de lungă durată.

Citește și:

Gabor Maté: Psihologia de parenting din cultura noastră este anti-copil. Câteva sfaturi pentru părinți

Psiholog Petronela Rotar: Dacă mama nu se conectează la copil și nu-i îndeplinește nevoile, cel mic învață că lumea e un loc înspăimîntător, în care nevoile sale nu contează

Treaba părinților este să le asigure copiilor un mediu propice pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului

Potrivit lui Gabor Maté, felul în care se formează creierul copilului înainte de naștere și în perioada de după naștere stabilește fundația pentru tot ceea ce urmează în materie de sănătate, învățare, comportamente. Formarea creierului copilului începe înainte de a se naște. Asta înseamnă că starea emoțională a mamei afectează puternic dezvoltarea creierului copilului. Mamele care au depresie în timpul sarcinii au copii cu un risc mai mare să aibă ADHD sau probleme de sănătate mintală, a afirmat expertul citat.

Procesul de formare a creierului începe înainte de naștere și continuă până la maturitate. “Asta înseamnă că treaba părinților și a școlilor nu este să învețe comportamente, abilități sau cunoștințe. Treaba lor este să promoveze o dezvoltare sănătoasă a creierului. Copiii care au o dezvoltare sănătoasă știu cum să învețe, cum să studieze, sunt curioși și motivați”, a subliniat autorul de cărți bestseller.

Însă, sunt numeroase moduri în care părinții moderni sabotează motivația copiilor și dezvoltarea sănătoasă a creierului lor. “O mulțime de experți în parenting sunt criminali pentru sfaturile pe care le dau părinților”, a afirmat Gabor Maté, referindu-se la experți ce oferă sfaturi care nu țin cont de nevoile de atașament ale copiilor, de nevoia de avea un mediu sigur din punct de vedere emoțional, de nevoia copiilor de a fi văzuți, auziți și înțeleși.

Potrivit medicului canadian, interacțiunea genelor cu experiența din mediu formează circuitele pe care creierul le dezvoltă. Genele sunt puse în funcțiune sau oprite de mediu.

Citește și:

“Folosim rușinea ca pe o tehnică de parenting”. Gabor Maté, despre Time-out și rușinea care traumatizează copiii

Cea mai sigură metodă pentru a-ți proteja copilul de traumele emoționale

Nu judecăm părinții. Însă, starea lor îi afectează în mod direct pe copii

Atitudinea lui Gabor Maté față de părinți este una de înțelegere, empatie și compasiune. El a subliniat că, deși poate părea contrariul, el nu judecă în niciun fel părinții, deoarece părinții își iubesc copiii și îi cresc cât pot ei de bine. “Îmi iubesc copiii. Am făcut cât am putut de bine. Dar, atunci când eram tânăr, era cât puteam eu de bine”, a spus despre propria experiență de părinte care are copii diagnosticați cu deficit de atenție.

Iată ce își amintește acum autorul: “Eram gata să mă arunc în foc pentru copiii mei. Însă, copiii mei nu voiau ca eu să mă arunc în foc pentru ei. Ei voiau ca eu să fiu acasă cu ei și să le ofer atenție.”

Conform acestuia, “niciun părinte decide să fie stresat, niciun părinte decide să fie traumatizat, niciun părinte decide să fie deprimat.”

În același timp, nu putem face abstracție de faptul că o stare precară de echilibru psiho-emoțional a părinților îi afectează în mod direct și imediat pe copii. Analizele arată următorul lucru: creierul nou-născuților ale căror mame suferă de depresie arată diferit de creierul bebelușilor ale căror mame nu se confruntă cu depresia. Deci, depresia mamelor are efecte la nivelul creierului copiilor lor.

Citește și:

Gabor Maté: Cele 2 gânduri traumatizante ale copilului mic când părintele nu-i satisface nevoile

Cum ne exprimăm iubirea față de copil, în funcție de vârstă. 6 sugestii de la psihologul Gáspár György

Nimeni nu acuză pe nimeni, dar experiențele timpurii formează dezvoltarea creierului, critică pentru personalitatea de mai târziu, a arătat autorul.

“Este părintele sănătos din punct de vedere emoțional, este părintele stresat, nu este deprimat, astfel încât să își poată vedea și înțelege copilul cu ușurință? Toți părinții își iubesc copiii și fac tot ce pot mai bine. Dar, oare sunt capabili să fie fie prezenți emoțional așa cum este necesar pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului copilului? Aceasta este problema în societate”, a declarat Gabor Maté.

Copii se simt abandonați de părinții plecați la muncă în străinătate

Așadar, nu vorbim despre vina părinților, ci vorbim despre cultură și stresul pe care îl resimt oamenii.

Un exemplu care se întâmplă chiar în România este cel al părinților plecați la muncă în străinătate, în timp ce copiii lor se simt abandonați în țară. Chiar dacă părinții știu că au plecat să câștige mai mulți bani spre binele copiilor, din punctul de vedere al copiilor, acest lucru este un abandon, căci acei copii simt că nu sunt doriți. Gabor Mate a subliniat că nu acuză părinții de acest lucru, punând responsabilitatea pe seama culturii și a stresului economic și social din România.

Citește și:

Droguri în școli. Gabor Maté: “Dependența este un răspuns la suferința traumei”. Care e soluția pe care o propune

Dr. Shefali Tsabary: “Să fii un părinte bun înseamnă să-l înveți pe copil să gândească singur”

Cât de importantă este conectarea cu părintele pentru dezvoltarea mentală sănătoasă a copilului

Copiii se nasc cu creiere imature, care au nevoie de condiții prielnice în mediu pentru a se dezvolta sănătos, a spus medicul canadian.

Gabor Maté l-a citat pe profesorul de psihiatrie la Școala de Medicină a UCLA și directorul executiv al „Institutului Mindsight“, Daniel Siegel, referitor la legăturile de atașament: “Human connections create neurological connections”, în traducere “Conectarea umană creează legături neuronale”, care dezvoltă circuitele creierului, inclusiv autoreglarea, motivarea, controlul impulsurilor.

Potrivit specialistului, nu există gene pentru ADD, însă există gene pentru sensibilitate. “Dacă ai această genă și te simți în siguranță emoțională, într-un mediu care nu este stresant, vei fi foarte creativ, te vei simți foarte viu. Cu aceeași genă, dacă mediul e problematic, vei avea și tu probleme”, a spus Gabor Maté.

Astfel, a continuat acesta, “problema nu sunt genele, problema este mediul”.

Iar asta înseamnă că, pentru a-i trata pe copiii sau adulții cu tulburare de deficit de atenție, “mediul trebuie să se schimbe”.

Citește și:

Cum le dăm „disconnect” copiilor fără să vrem. Ajută-l pe copil să-și încarce bateriile [VIDEO]

Psihologul Gáspár György: Cum este părintele de care copilul are nevoie pentru a reuși în viață

Cum se tratează ADHD

Neuroplasticitatea este capacitatea creierului de a dezvolta circuite neuronale atunci când condițiile de mediu sunt propice. Așadar, “dacă vrei să ajuți copiii cu ADHD, schimbă mediul”, a subliniat din nou specialistul.

Potrivit acestuia, medicația poate ajuta la ameliorarea simptomelor de ADHD, fiind eficientă pe termen scurt. Dar, pentru copiii cu ADHD, “medicația nu ar trebui să fie nici primul răspuns și nici singurul răspuns”.

Pentru a facilita dezvoltarea sănătoasă a creierului copiilor, Gabor Mate recomandă o mai mare susținere și grijă acordată de societate femeilor însărcinate. Potrivit specialistului canadian, medicii care urmăresc sarcina ar trebui să se intereseze nu doar de urmărirea parametrilor fiziologici și de rezultatele analizelor, ci și de factorii care influențează starea psiho-emoțională a gravidei, precum nivelul de stres din viața ei sau cât de bună este relația cu partenerul de cuplu.

Citește și:

Oana Moraru: Umbra vechilor noastre traume nu trebuie să fie cea în care ne creștem copiii

Legătura dintre relația proastă cu părinții și problemele de sănătate. 7 sfaturi de la Gáspár György pentru construirea încrederii în relația părinte-copil

 

Descoperă mai multe despre cartea lui Gabor Maté, „Minți împrăștiate”:

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

Sursa foto: Arhiva Parenting 2.0

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,745FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole