„Bleah! Nu vreau!” 14 idei salvatoare când copilul bolnav refuză tratamentul 

Virozele respiratorii, gripa și schimbările frecvente de temperatură din acest sezon rece i-au adus pe mulți părinți în situația de a le administra copiilor lor diferite tipuri de tratamente, unele neplăcute la gust sau care presupun proceduri deranjante. 

Fie că cel mic se confruntă cu tuse, îi curge nasul sau are nasul înfundat, fie că are febră, amigdalită, laringită, otită etc., sunt momente în care ai nevoie de strategii speciale pentru a-l face pe copil să accepte tratamentul și procedurile necesare.

Reamintim că tratamentul potrivit este cel prescris sau indicat de medicul pediatru sau de medicul de specialitate care l-a consultat pe copil și i-a pus un diagnostic.

Însă, gustul dacă nu bun, cel puțin acceptabil al siropurilor și tratamentelor pentru copii nu este întotdeauna suficient pentru ca cei mici să-l accepte de câteva ori pe zi, timp de câteva zile până când se însănătoșesc.

Dacă ești părinte, poate că știi deja că administrarea tratamentului unui copil poate fi una dintre cele mai mari provocări cu care te-ai confruntat cu el până acum.

Iată ce ne-a întrebat mămica unui băiețel pe email:

„Cum îl evităm pe „Nu vreau”? Deși îi explic că medicamentele și picăturile o să-i facă bine, îl ajută să respire mai bine, să nu mai tușească, o să putem ieși la plimbare sau să mergem în excursie, răspunsul lui este „Nu vreau”. Singura alternativă pe care am găsit-o este cea cu desenele. Ne uităm la desene după ce iei medicamentele și punem picături în nas. Ce altă variantă aș putea găsi ca să nu implice șantajul cu desenele?”

Dacă te confrunți și tu cu aceeași provocare, citește în continuare pentru a descoperi soluții care să te ajute.

Citește și:

Dr. Mihai Craiu: Când un doctor prescrie antibiotic, riscul e de 5 ori mai mare să greșească decât dacă nu îl prescrie

Lista medicamentelor antitermice pe care să le cumperi dacă nu găsești Nurofen și Panadol

De ce este atât de dificilă administrarea tratamentului

Tensiunea atât mare când copilul trebuie să ia tratamentul apare pe fondul unei situații speciale care se creează în acele momente.

Pe de o parte, tu, părintele, te simți responsabil pentru sănătatea copilului tău. Știi cât este de important să ia acest tratament. Poate chiar îți este teamă că, dacă nu urmează schema de tratament, afecțiunea celui mic s-ar putea agrava sau că ar putea apărea complicații mai mult sau mai puțin grave. De aceea, atunci când copilul dă primele semne de refuz, simți că îți este aproape imposibil să-ți păstrezi calmul și răbdarea, gândindu-te la ce s-ar putea întâmpla dacă afecțiunea copilului nu este tratată la timp.

Pe de altă parte, atunci când copilul simte încordarea și tensiunea ta, se pune imediat în gardă și oglindește starea ta emoțională manifestând, la rândul lui, o stare de încordare și tensiune. Și copilul refuză tratamentul.

În acest fel pornește războiul dintre tine și copil.

Armele părinților în această luptă pot fi:

  • Amenințările cu privarea de ceva plăcut
  • Mita, promisiunea unor lucruri plăcute
  • Administrarea cu forța a medicamentelor
  • Ordinele, țipetele etc.

Aceste soluții pot fi eficiente pe moment. Însă, după administrarea tratamentului, nici copilul, nici părintele nu se simt bine, din cauză că relația dintre ei a fost afectată.

Citește și:

Antitermice naturale. 11 moduri să scazi febra copilului dacă nu ai Nurofen sau Panadol

Tratamentul bronșiolitei la domiciliu. Pediatrul Mihai Craiu spune care sunt 3 lucruri obligatorii

Ce să NU faci când copilul refuză să ia tratamentul

Înainte de a discuta despre soluțiile care să te ajute să administrezi tratamentele mai ușor, fie că vorbim despre siropuri sau aerosoli, e nevoie să ne uităm puțin la ce anume nu trebuie să facem în situația în care a apărut deja o tensiune și copilul refuză să ia tratamentul.

Așadar, în momentele respective, nu lovi în stima de sine și în imaginea de sine a copilului spunându-i că se comportă ca un copil mic sau că nu știe nimic și doar trebuie să te asculte.

Pe cât posibil, păstrează-ți starea de detașare și calm și nu îl pedepsi, nu îl amenința, nu ridica vocea la el și nu îi reproșa.

Apoi, nu păcăli copilul. Sunt părinți care fac copilul să râdă pentru ca, pe neașteptate, să-i introducă în gură siropul de tuse. Sau părinți care îi dau cana cu puțin suc amestecat cu preparatul medical, mințindu-l pe copil că este doar suc. Desigur, copilul simte gustul diferit își dă seama rapid că a fost păcălit. Nu e de mirare că poate refuza acel suc de acum încolo. În plus, atunci când este mințit, copilul își pierde încrederea în părinte, ceea ce duce la dificultăți de a-și construi propria sa încredere în sine.

Un alt motiv pentru care să nu forțezi copilul este că, atunci când el este foarte agitat și stresat, când refuză să ia medicamentul, când plânge și se opune cât de mult poate și, cu toate acestea, reușești cumva să îl forțezi să înghită ceva, există un mare risc ca cel mic să vomite ceea ce tocmai a înghițit. Astfel, tot efortul și tot stresul se dovedește a fi inutil.

Iată de ce este atât de important să găsești cele mai potrivite modalități de a-i administra copilului tratamentele cu calm, astfel încât relația voastră să nu aibă de suferit. Pentru aceasta, e nevoie să-l ai pe copil de partea ta, astfel încât să coopereze cu tine.

Citește și:

Stresul afectează sănătatea. 5 pași pe plan emoțional pentru a întări imunitatea copilului

Psihologul Diana Stănculeanu prezintă simptomele tulburărilor emoționale la copii și adolescenți

Îți propun, mai jos, 13 idei care să te ajute să administrezi tratamentul copilului fără scandal, fără șantaj și fără ecrane:

 

1. Arată-i copilului empatie

Așa cum am menționat mai sus, prima reacție de refuz din partea copilului poate apărea drept răspuns la starea de tensiune și încordare a părintelui. Poate că încerci să te abții și să nu-i arăți copilului că ești stresată și tensionată. Totuși, copiii au niște senzori speciali și simt toate stările emoționale ale părinților lor. Când părintele transmite semnale contradictorii, precum o anumită stare emoțională (frică și tensiune), dublată de cuvinte dintr-un alt registru (cuvinte care încearcă să transmită calm și încredere), copilul devine confuz, alegând totuși să se ghideze după starea emoțională a părintelui.

S-ar putea să simți mai multă empatie față de copilul tău dacă te gândești la faptul că poate că nici ție nu îți place să mergi la doctor și să iei un medicament amar. Te poți gândi că și cel mic simte la fel și, astfel, îi vei putea arăta empatie pentru că este nevoie să facă un lucru foarte neplăcut pentru el.

    Îi poți spune copilului: „Știu că nu îți place gustul medicamentului și înțeleg că nu vrei să-l iei… Chiar îmi pare rău că este nevoie să iei acest tratament pentru a te vindeca. Să știi că oricât ți-ar fi de greu acum, eu îți sunt alături…”

     

    2. Detașează-te și păstrează-ți calmul

    Atunci când copilul simte tensiunea ta interioară, și el devine încordat. Astfel, se va manifesta cu încăpățânare exact pe subiectul în legătură cu care simți și tu o implicare emoțională mai mare. De aceea, cu cât ești mai relaxată și mai echilibrată în interiorul tău, cu atât îți va fi mai ușor să-i administrezi copilului tratamentul.

    Să clarificăm o eventuală neînțelegere, în condițiile în care multe persoane confundă stresul și agitația cu implicarea. Așadar, dacă ești calmă și echilibrată, nu înseamnă nici pe departe că nu îți pasă de sănătatea copilului. De fapt, atunci când ești mai detașată, ai mai multă răbdare, nu te enervezi ușor, ceea ce face ca cel mic să fie mult mai receptiv la ceea ce îi spui sau îi ceri.

    Îți prezint mai jos un scurt exercițiu care îți poate aduce mai multă detașare, mai mult calm și mai multă răbdare:

    Îți poți imagina că ieși cu atenția din corpul tău și, astfel, nu mai ești părintele copilului, ci o insectă mică (o muscă sau o molie mică – doar imaginează-ți că ești o altă ființă decât tu sau copilul) care se uită la interacțiunea dintre un copil (copilul tău) și un părinte (tu) din exterior fără niciun fel de implicare emoțională. Și, din această poziție, observă copilul, apoi observă-l pe părintele lui – ce fac, ce spun, cum reacționează. Privind la situație cu detașare, poți observa ce anume îl face pe copil să se opună și ce îl împiedică pe părinte să obțină ce își dorește.

    Exercițiul de mai sus te va ajuta să te detașezi de situație și de tensiunea emoțională și să vezi lucrurile dintr-o perspectivă nouă, mai obiectivă.

    Un lucru este cert: e nevoie să te înarmezi cu multă răbdare, deoarece, atunci când sunt bolnavi, majoritatea copiilor sunt mai mârâiți și mai irascibili ca de obicei.

    Citește și:

    Cum emoțiile pot afecta sănătatea. 4 sfaturi de la psiholog pentru a face față somatizării

    Copilul aruncă lucruri? Afla o metodă simplă de a-l dezvăța de acest obicei

    3. Explică-i copilului pe înțelesul lui în ce constă boala și tratamentul

    Chiar dacă ție îți este foarte clar ce se întâmplă în organismul copilașului tău din cauza afecțiunii fizice, e foarte posibil ca cel mic să nu înțeleagă. De aceea, e important să-i explici ce se întâmplă folosind cuvinte pe înțelesul lui, jocuri de rol, metafore sau povești.

    Discută cu copilul despre viruși și microbi. Arată-i într-un mod clar ce face tratamentul atunci când ajunge în organismul lui.

     

    4. Vorbește-i despre avantajele de care se va bucura pe măsură ce ia tratamentul

    În momentele în care se simt copleșiți de emoții, copiii nu răspund argumentelor logice. Totuși, copilul trebuie să știe care este motivul pentru care este necesar să înghită sau să accepte aceste tratamente sau proceduri. Așadar, vorbește-i despre lucrurile de care se va putea bucura după ce îi va scădea febra, îi va trece tusea și va fi din nou sănătos. Discută cu el despre vizita la un prieten pe care o veți face, despre locurile care îi plac și unde veți merge împreună. Spune-i că abia aștepți să se simtă mai bine ca să faceți aceste lucruri împreună.

    Discutând despre aceste lucruri, asociezi tratamentul cu lucruri pozitive și plăcute. Asta îl ajută pe copil să înțeleagă faptul că acea linguriță de tratament îi poate oferi atâtea beneficii și reprezintă primul pas pentru a le obține.

     

    5. Ce se poate negocia și ce nu

    La fel ca orice persoană, copilul are nevoie să simtă că deține controlul cel puțin în unele aspecte ale vieții sale. De aceea, este de ajutor să stabilești de la bun început ce anume se poate negocia și ce nu se poate negocia. Poți face asta transmițând acest mesaj:

    „Tușești destul de tare și, pentru ca această tuse care te chinuie să-ți treacă, este nevoie să iei acest sirop. Poți alege cum anume să-l iei: cu lingurița sau cu seringa?”

    Citește și:

    Când copilul te lovește. Soluția pas cu pas, de la Laura Markham

    Nu-ți mai fie frică de tantrumuri! Abordarea contraintuitivă care face minuni. 5 motive de ce funcționează atât de bine

    6. Modul de administrare a tratamentului

    Pe parcursul unei perioade de tratament, sunt două posibilități:

    1. Copilul se obișnuiește cu un anumit mod de administrare a tratamentului și păstrarea acestuia te ajută să-l administrezi fără probleme. De exemplu, cel mic preferă să primească siropul de tuse cu seringa de la antitermic, sau bea ușor picăturile pentru răceală atunci când sunt dizolvate într-o cană cu ceai cald cu miere.
    2. Copilul se plictisește de un singur mod de administrare sau îl percepe ca fiind neplăcut și e necesar să cauți noi moduri pentru a face procesul acceptabil sau mai atractiv. De exemplu, după ce a luat un medicament cu gust neplăcut, poate încerca să bea apă, să ia puțină miere, un biscuite, o lingură de supă sau orice vi se pare potrivit. Caută modalitatea potrivită până când o găsești sau până când se termină tratamentul.

    Iată câteva moduri diferite de administrare a medicamentelor:

    • Cu lingura sau lingurița de metal, de lemn, de plastic etc.
    • Cu capacul de la medicament (unele medicamente au un capac gradat pentru a măsura cantitatea de medicament)
    • Cu seringa de la antitermic

    Poți jongla între aceste moduri de administrare a tratamentului până găsești ceva care să se potrivească. Oferă-i copilului oportunitatea să aleagă: „Acum preferi să iei siropul cu lingura sau cu seringa?”

    Citește și:

    Părintele-alchimist: Cum transformăm tensiunea în iubire atunci când copilul nu ascultă

    Traumele din copilăria Prințului Harry

    7. Dizolvă tratamentul într-un lichid acceptat de copil

    De multe ori, atunci când tratamentul este dizolvat într-un lichid cu un gust plăcut sau puternic, copilului îi este cu mult mai ușor să-l accepte și să-l înghită. Poți încerca să dizolvi tratamentul în apă, ceai îndulcit sau nu, cald sau rece, limonadă, suc de portocale, suc de mere sau de orice alte fructe sau legume.

    Și în acest context, îl poți întreba pe copil: „Vrei să iei siropul în paharul cu suc de portocale sau în cana cu ceai de mentă?”

    Știi că, pentru un copil, până și faptul că bea din cana cu bufniță sau din paharul albastru, sau dacă îl bea cu paiul roz sau albastru face o mare diferență. Doar încearcă toate posibilitățile până o găsești pe cea potrivită.

    Ce faci dacă medicamentul cu un gust neplăcut trebuie înghițit fără a fi amestecat cu un alt lichid? În acest caz, imediat după ce a înghițit tratamentul, îi poți oferi rapid copilului o cană cu apă sau suc să bea sau să-și clătească gura pentru a estompa gustul neplăcut.

     

    8. Alimente care îți vin în ajutor

    O altă soluție care face administrarea medicamentelor la copii să fie mai ușoară este să mănânce ceva înainte sau ceva gustos imediat după ce ia preparatul.

    În plus, medicamentul poate fi amestecat cu miere sau cu gem pentru a reduce intensitatea gustului neplăcut.

     

    9. Copilul poate alege momentul tratamentului

    Cu cât copilul are o contribuție mai mare la luarea deciziei, cu atât șansa de a o realiza crește. Astfel, oferă-i copilului sentimentul de control prin libertatea de a alege când ia tratamentul: acum sau peste 5-10 minute.

    Iată o idee de a formula această întrebare: „E ora tratamentului. Îl iei acum sau după ce ne jucăm 5/10 minute cu Lego / mașinuțele / păpușile etc.?”

    Faptul că a făcut el alegerea și că a mai avut câteva minute pentru a se obișnui cu ce urmează poate face diferența dintre refuz isteric și acceptare.

    Citește și:

    „Mulți copii își trăiesc toată copilăria fără să fie văzuți.” Gáspár György explică de ce copiii poartă măști psihologice în fața părinților

    De ce să nu folosești telefonul pentru a liniști copilul mic. Riscurile sunt mai mari pentru băieți

    10. Cura cu aerosoli

    Dacă vrei ca cel mic să stea liniștit timp de câteva minute la aerosoli, este important să îți păstrezi calmul, deoarece în acest caz nici măcar nu mai este vorba despre un gust neplăcut, ci doar de faptul că cel mic se simte forțat să facă un lucru pe care nu l-a ales și pe care nu îl dorește.

    Atât cât este posibil, transformă procedura aerosolilor într-un moment plăcut și distractiv, astfel încât copilul să nu se simtă forțat. Dacă are un interval de timp în care se uită la desene animate, poți stabili cu el să facă atunci și tratamentul cu aerosoli.

    O alta idee pe care o poți aplica în cazul în care copilul refuză cu îndârjire să facă procedura cu aerosoli, sau nu suportă sunetul aparatului, este să alegi un aparat silențios și să-i faci aerosoli în timp ce doarme, anunțându-l din timp că vei face asta.

     

    11. Reguli referitoare la desenele animate

    Dacă vezi că nu reușești sub nicio formă să găsești un numitor comun cu copilul pentru a lua tratamentele și te gândești să te folosești de desenele animate, în niciun caz nu șantaja copilul cu desenele spunându-i: „Te vei uita la desene doar după ce iei siropul de tuse.” Cel mic se va simți condiționat, neputincios și frustrat.

    Poți evita apariția acestor stări și conflictele dacă stabilești din timp cu copilul că, în timp ce se uită la desene animate, va lua și tratamentul sau va face aerosoli.

     

    12. Apreciază copilul când cooperează

    La final, după ce a luat medicamentul, spune-i copilului aprecieri pentru că a fost cooperant și pentru că a înghițit tratamentul chiar dacă are un gust neplăcut. Astfel, îi validezi efortul și implicarea. Aprecierile și încurajările tale îl vor ajuta pe cel mic să facă eforturi și data viitoare pentru a coopera, în ciuda gustului neplăcut.

    Citește și:

    “Nu ai niciun pic de răbdare!” 7 moduri simple de a educa răbdarea la copii

    Sărbătorește greșelile copilului tău. Dr. Shefali Tsabary spune cum să abordăm constructiv greșeala

    13. Pregătește din timp următoarea repriză  de administrare a tratamentului

    Un alt lucru important de făcut după administrarea tratamentului, în afară de situația în care îi dai ultima doză, este să începi să pregătești copilul pentru următorul moment în care va trebui să ia medicamentul.

    De exemplu, îi poți spune că ar fi ușor pentru amândoi ca și la următoarea administrare de a tratamentului, să îl ia la fel de ușor și rapid.

    Tot acum este momentul cel mai potrivit pentru a stabili în ce mod va lua tratamentul la următoarea administrare: „Acum ai luat siropul cu lingurița. Cum vrei să-l iei diseară?” Asta îl va ajuta să-și contureze în minte anumite așteptări, ceea ce crește probabilitatea să fie o experiență bună.

     

    14. Un calendar cu AMR

    Tuturor ne este mai ușor să ne ținem de un obicei care necesită un efort constant atunci când vedem clar progresul pe care îl facem. Acest lucru este valabil și în cazul copiilor. De aceea, poți desena sau poți crea un mic calendar care să conțină doar zilele de tratament. Pe măsură ce trece o zi, copilul poate să bifeze cu mâna lui ziua în care a reușit să facă tot ce trebuie pentru a se însănătoși.

    Sau poți face un calendar mai complex, în care fiecare zi să cuprindă mai multe bife pentru fiecare oră de tratament: dimineața, la prânz și seara. 

    Astfel, copilul va vedea progresul și va ști exact AMR… au mai rămas 3 zile… 2 zile… o singură zi și yupiii! 🙂 

    Citește și:

    De la ce temperatură vorbim de febră la copii? Răspunsul pediatrului Mihai Craiu

    Cum să crești un copil inteligent. 7 sfaturi de la cofondatorul Sony, japonezul Masaru Ibuka

    Acum că ai citit toate aceste idei, ai câțiva ași în mânecă pentru a-i scoate, pe rând, dacă te confrunți cu situația în care este nevoie să-i administrezi copilului un tratament, iar el refuză. Aceste idei te vor ajuta, în mod cert, să găsești cea mai bună soluție, într-un final.

    La final, vreau să mai subliniez o dată că cel mai important lucru în întreaga situație este ca tu, părintele, să-ți păstrezi calmul și echilibrul interior, indiferent care este comportamentul copilului. Calmul și răbdarea te vor ajuta să rămâi în poziția de adult și să te adaptezi schimbărilor de situație pentru a găsi soluții creative pe moment.

    Multă sănătate tuturor copilașilor!

     

    Sursa foto: cottonbro studio, Pexels

     


    Vrei să afli ce fel de părinte ești?

    Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

      Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,735FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole