Rezultate simulare Bacalaureat 2024: 40% dintre elevi au picat la Limba română. Vezi rezultatele la toate probele

Aproape 4 din 10 elevi ai clasei a XII-a au picat la examenul de simulare pentru Bacalaureat la Limba și literatura română. Astfel, 39,87% dintre aceștia au luat note sub 5 la această materie, au anunțat reprezentanții Ministerului Educației.

În aceste condiții, rata de promovare la simularea la Bac la Limba și literatura română este de doar 60,13%, potrivit datelor oficiale, publicate ieri într-un comunicat de presă. Este cel mai mic grad de promovare dintre toate materiile.

Ministerul Educației a centralizat rezultatele înregistrate la simularea probelor scrise din cadrul examenului național de Bacalaureat, susținută în perioada 4 – 7 martie 2024, la nivel național, de elevii claselor a XII-a și a XIII-a seral sau frecvență redusă.

La disciplina obligatorie a profilului, adică la Matematică sau Istorie, rata de promovare este de 64,12%. Adică, 35,88% dintre elevii care au participat la acest examen de simulare au luat note cuprinse între 1 și 4,99.

O rată similară de promovare a fost raportată la disciplina la alegere a profilului și a specializării: 64,75%. Astfel, 35,25% dintre elevii dintr-a XII-a au picat la această probă.

Citește și:

Rezultate simulare Evaluare Națională clasa a VIII-a: Aproape 60% dintre elevi au picat la Matematică

O asociație a elevilor cere eliminarea examenului de Bacalaureat

La proba de Limba și literatura maternă de la simularea pentru Bacalaureat 2024 au picat doar 15,92%, astfel încât gradul de promovare se situează la 84,08%, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educației.

Câți elevi au luat nota 10 la simularea pentru Bacalaureat 2024

La examenul de simulare pentru Bac la Limba și literatura română, doar 22 de elevi au reușit să ia nota 10, în timp ce la disciplina obligatorie a profilului (Matematică și Istorie) 663 de elevi au primit nota maximă.

La disciplina la alegere a profilului și a specializării, lucrările a 560 de elevi au fost notate cu 10. Și doar 8 elevi au primit 10 la simulare la Limba și literatura maternă.

Vezi rezultatele pe note la cele 4 probe la simularea pentru Bacalaureat 2024:

Sursa: Ministerul Educației

Câți elevi au fost prezenți la simularea pentru Bacalaureat 2024

Nu toți elevii care s-au înscris au și participat la examenele de simulare pentru Bacalaureat.

Astfel, conform datelor publicate de Ministerul Educației, la examenele de simulare pentru Bacalaureat 2024 au fost prezenți, după cum urmează:

  • Limba și literatura română, 4 martie – 126.820 de elevi (86,3%) din totalul celor peste 146.000 de elevi înscriși
  • Proba obligatorie a profilului, 5 martie – 124.010 elevi (85%) din totalul celor peste 146.000 de elevi înscriși
  • Proba la alegere a profilului și specializării (6 martie) – 122.372 de elevi din totalul celor peste 146.000 de elevi înscriși
  • Limba și literatura maternă (7 martie) – 6.544 de elevi care urmează cursurile liceale în limba maternă (95%) din totalul celor peste 6.900 de elevi înscriși

Citește și:

Se desființează inspectoratele școlare. Ministrul Ligia Deca spune care este termenul

Cum se construiește motivația școlară, pe vârste. Sfaturi de la Oana Moraru

Evaluare digitalizată

Rezultatele au fost evaluate digitalizat. În procesul de evaluare au fost implicați 13.897 de profesori evaluatori, dintre care:

  • Limba română: 3.909
  • Matematică/istorie: 4.459
  • Limba maternă: 264
  • Disciplina la alegere: 5.265

În cadrul celor peste 1.320 de centre de examen (licee), scanarea și încărcarea lucrărilor pe platforma informatică au fost asigurate de peste 10.000 profesori asistenți.

„Platforma a funcționat în parametri optimi pe întreaga durată a desfășurării proceselor”, au precizat oficialii Ministerului Educației.

Citește și:

16 greșeli ale părinților care scad motivația școlară a copiilor

„Dincolo de orice examen, îi vreți sănătoși”. Mirela Retegan spune cum s-a îmbolnăvit din cauza stresului legat de școală

Comunicarea rezultatelor

Rezultatele înregistrate la probele scrise ale simulării examenului național de Bacalaureat 2024 au fost transmise către Inspectoratele Școlare. Rezultatele se transmit de la nivelul inspectoratelor școlare către fiecare liceu sub forma cataloagelor cu notele finale.

Borderourile asociate fiecărei evaluări, corespunzătoare celor 33 de tipuri de subiecte, vor fi trimise de către Ministerul Educației inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București până cel târziu marți, 19 martie. Ulterior, vor fi transmise către fiecare unitate de învățământ cel târziu până pe 20 martie.

„În ceea ce privește modalitatea de comunicare a rezultatelor, Ministerul Educației face demersuri pentru dezvoltarea platformei de evaluare digitalizată, astfel încât, începând de anul școlar viitor, rezultatele probelor scrise ale simulărilor examenelor naționale să fie comunicate anonimizat, prin afișare pe platformă, similar examenelor naționale”, se arată în comunicatul Ministerului.

Citește și:

Tot mai mulți copii cu probleme cardiace. Medic: Părinții le dau bani în loc să le pună pachețel la școală

Cum să crești încrederea în sine a copilului. 8 pași de la psihologul Gabriela Maalouf

Câteva precizări importante ale Ministerului Educației legate de simularea pentru Bacalaureat 2024:

  • Lucrările scrise ale elevilor care au susținut simularea probelor din cadrul examenului de Bacalaureat se află în unitățile de învățământ în care elevii au susținut probele.
  • Profesorii care predau disciplinele la care s-au susținut probele simulării au acces la lucrările elevilor din clasele la care predau, precum și, începând cu 20 martie, la borderourile de evaluare corespunzătoare. Conducerile unităților de învățământ vor pune la dispoziția cadrelor didactice borderourile de evaluare transmise de la nivelul Ministerului Educației prin inspectoratele școlare, pentru a fi folosite în procesul de vizualizare a lucrărilor de către elevi și părinți.
  • În contextul utilizării platformei de evaluare digitalizată, Ministerul Educației dispune pentru prima oară de date relevante pentru o imagine de ansamblu asupra gradului de reușită la fiecare dintre itemii administrați. Statisticile privind gradul de reușită pe fiecare item, la nivel național, vor fi făcute publice cel mai târziu pe 22 martie.
  • Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare.

Citește și:

Absolventă de 10, despre Bacalaureat: „Societatea a creat în jurul lui o bulă de stres care pune presiune pe tine la fiecare pas”

De ce adolescenții își sfidează părinții și vor să facă doar ce au chef? 8 soluții de la psihologul Diana Stănculeanu pentru părinții de adolescenți

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Andrea Piacquadio, Unsplash

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,745FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole