Absolvenții instituțiilor de învățământ care au cel puțin 16 ani pot beneficia de indemnizație de șomaj timp de 6 luni. Condiția este să se înregistreze ca persoană în căutarea unui loc de muncă la agenția pentru ocuparea forței de muncă, în 60 de zile calendaristice de la data absolvirii.
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) le reamintește absolvenților de învățământ din promoția 2023 că sunt așteptați să se înregistreze în evidențele instituției pentru a beneficia de indemnizația de șomaj.
Pot aplica absolvenții de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, anunță reprezentanții ANOFM, într-un comunicat de presă.
Indemnizația reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă în vigoare.
„Indemnizația de șomaj se acordă după 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, perioadă în care absolventul beneficiază de servicii gratuite în vederea angajării (informare și consiliere profesională, medierea muncii, formare profesională), precum și de măsuri de stimulare a ocupării (prime). Prin absolvent al unei instituții de învățământ se înțelege persoana care a obținut o diplomă sau un certificat de studii, în condițiile legii, în una dintre instituțiile de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condițiile legii”, precizează ANOFM.
Citește și:
Elevii români, pe locul 1 în Europa și 3 în lume, la Olimpiada Internațională de Fizică
Psiholog Corina Lupău: Drogul care a ucis-o pe fata de 16 ani e la un click distanță de copiii noștri
De când se calculează termenul de 60 de zile
În cazul absolvenților de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculează din ziua următoare datei încheierii situației școlare.
În cazul elevilor care nu au situația școlară încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile se calculează de la data promovării examenului de corigență, dată înscrisă în adeverința eliberată de instituția de învățământ.
Iată actele necesare pentru înregistrarea absolventului ca persoană în căutarea unui loc de muncă:
- Actul de identitate
- Actele de studii și de calificare sau adeverința din care să rezulte data absolvirii
- Declarație pe proprie răspundere privind starea de sănătate
Citește și:
Absolventă de 10, despre Bacalaureat: „Societatea a creat în jurul lui o bulă de stres care pune presiune pe tine la fiecare pas”
De ce adolescenții își sfidează părinții și vor să facă doar ce au chef? 8 soluții de la psihologul Diana Stănculeanu pentru părinții de adolescenți
„Renunț la ASE după 2 ani, ca să dau la Psihologie”. 8 sfaturi ca să susții adolescentul în alegerea carierei
Sursa foto: Ksenia Chernaya, Pexels