O nouă regulă pentru școli: Ghiozdanul „nu trebuie să depășească 10% din greutatea copilului”

Greutatea ghiozdanului trebuie să fie de cel mult 10% din greutatea copilului, în cazul tuturor elevilor. Aceasta este o nouă regulă pentru școli stabilită de Ministerul Sănătății, într-un proiect de act normativ.

Proiectul de Ordin privind modificarea și completarea Ordinului nr. 1456/2020 pentru aprobarea Normelor de igienă din unitățile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor, publicat pe 14 mai pe site-ul Ministerului Sănătății, prevede că „greutatea conținutului ghiozdanului la toate ciclurile de învățământ nu trebuie să depășească 10% din greutatea copilului”.

Conform proiectului legislativ, obligația de a se asigura că limita de greutate este respectată îi revine școlii: „Conducerea unității de învățământ are obligația de a lua măsuri în vederea reducerii greutății ghiozdanelor elevilor”.

Astfel, vor fi luate măsuri ce pot consta în:

  • Asigurarea unor dulapuri individuale pentru elevi
  • Organizarea activităților de învățare
  • Asigurarea unor spații pentru activități de efectuare a temelor după ore
  • Educație sanitară privind alegerea și purtarea corectă a ghiozdanului

Această limită de greutate a ghiozdanului este cuprinsă și în noul statut al elevului.

Citește și:

Decizie finală a instanței: Închisoare pentru părinții din Bihor care fac homeschooling cu copiii lor

Japonia, țara cu cel mai performant sistem de educație. 12 lecții ale învățământului japonez

Reguli pentru ghiozdanele elevilor din școala primară și gimnaziu

Același proiect de ordin prevede și anumite reguli pentru ghiozdanele elevilor din ciclul primar și gimnazial: Aceștia „folosesc ghiozdane de spate cu fața posterioară întărită, cu bretele late, purtate pe ambii umeri, compartimentate, pentru a asigura distribuția simetrică a greutății”.

Din cauza greutății mari a ghiozdanelor, din ce în ce mai mulți elevi au probleme cu coloana vertebrală.

Kinetoterapeutul Mădălina Semen, de la secția de Neurologie Pediatrică a Spitalului de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, spune, pentru Adevarul.ro, ce tip de ghiozdan e cel mai potrivit pentru copii:

„Este varianta de troller, care se trage pe niște roți. Momentan, cred că e cea mai utilă, pentru că nu știu cât de repede o să intre în vigoare regulile și cât de repede se vor adapta școlile. Să facă dulapuri în școli, să mai lase din manuale, astea ar fi cele mai bune soluții. Majoritatea copiilor poartă ghiozdane cu bretele late, dar se duc mult pe spate, ori se duc în hiperlordoză, ori se duc prea mult în față, stau cocoșați, nu mai este scolioză, e cifoză, că trebuie să tragă greutatea aia, oricât de late ar fi bretelele. Și noi ca adulți, dacă ne punem ghiozdanul în spate, același lucru se întâmplă”.

Iar învățătoarea Ioana Grigore, director adjunct al unei școli de lângă București, consideră că cea mai bună soluție sunt dulăpioarele individuale pentru elevi: „Noi avem la școală dulapuri individuale și e mult mai bine. Așa copiii își lasă la școală toate materialele de care nu au nevoie acasă și iau doar cărțile și caietele pe care au de rezolvat tema”.

Citește și:

Viața sănătoasă începe din copilărie. 7 obiceiuri sănătoase recomandate de medici pentru copii

16 greșeli ale părinților care scad motivația școlară a copiilor

7 sfaturi pentru părinții care vor un copil fericit la școală și acasă

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Note Thanun, Unsplash

 

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,745FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole