Cum să pui furia pe pauză ca să nu mai țipi la copil. Tehnica recomandată de Laura Markham

„Mai puțină drama, mai multă iubire” – aceasta este recomandarea expertului internațional în parenting, Laura Markham, autoarea cărții „Părinți liniștiți, copii fericiți”.


Într-un articol publicat pe site-ul său, Laura Markham le oferă o strategie concretă acelor mame care, în ciuda cărților și a articolelor de parenting citite, simt că nu reușesc să se abțină de la a țipa la copiii lor.


Ești un părinte care se străduiește să-i ofere copilului timp de calitate și o relație bazată pe calm și răbdare. Însă, sunt momente în care te simți stresată, ești cu gândurile la alte provocări pe care le ai, te simți copleșită de câte ai de făcut și așa ajungi la capătul răbdării. Și chiar înainte să-ți dai seama, din gura ta ies cuvinte pe care nu le-ai spune sub nicio formă dacă ai fi calmă, centrată și generoasă din punct de vedere emoțional. Spui, așadar, lucruri pe care le regreți mai târziu.


„Nu îți pot promite că nu te vei mai simți stresată sau supraîncărcată – viața modernă face ca toate aceste lucruri să fie foarte probabile. Și copilul tău se va comporta, cu siguranță, ca un copil – este în fișa lui de post. Dar EXISTĂ un instrument pentru asemenea momente, care te poate face să nu faci și să nu spui lucruri de care îți va părea rău mai târziu”, spune Laura Markham.


Citește și:


Cum schimbi comportamentul copilului în doar 3 zile. Strategia eficientă a Laurei Markham


Bifează lista. 10 întrebări pe care să ți le pui înainte să cerți copilul


Care este instrumentul miraculos recomandat de Laura Markham?


Acesta este Butonul de PAUZĂ.


„Odată ce iei pauză, poți face alegerea să schimbi rolul. Cu cât practici mai mult, cu atât vei deveni mai bună la asta”, promite specialistul în parenting.


Poți aplica această soluție atunci când simți plictiseală, iritare, resentimente sau furie ca reacție la comportamentul copilului. Atunci când simți o nevoie urgentă să-ți corectezi copilul. Cu excepția situației când cineva se află într-un pericol fizic, ignoră această urgență, deoarece intervenția ta va avea mai mult succes dacă ești calmă.


Așadar, de îndată ce observi că începi să simți iritare, îndepărtează-te de copil și începe cu pasul 1:


Pasul 1: Folosește Butonul de Pauză: Stop, Aruncă și Respiră


Stop. Pur și simplu oprește-te, pune stop la tot ceea ce faci. Și închide gura.


Aruncă agenda, programul, ce intenționai să faci. Ieși din luptă.


Respiră profund de 3 ori pentru a te calma. Inspiră pe nas și expiră pe gură. Dacă simți că ai nevoie de mai mult, fă 10 respirații profunde. Pe măsură ce devii conștientă de respirația ta, te oprești din comportamentul inconștient și poți alege ce reacție conștientă să ai.


Citește și:


Copilul te sfidează și vorbește urât? Laura Markham prezintă 3 pași pentru o comunicare cu respect


Primul pas ca să ai mai multă răbdare cu copilul


Pasul 2: Alege iubirea


Cea mai grea parte din a te calma este să alegi să te calmezi. Atunci când suntem prinși în vâltoarea furiei, vrem să ne luptăm, nu să ne liniștim. Fă o alegere conștientă să lași furia să treacă.


 


Pasul 3: Schimbă-ți gândurile


Întrerupe agitația neurotransmițătorilor „de urgență” folosind conștient un antidot mental – o imagine sau un gând (unii îl numesc mantră) – care să te facă să te simți mai calmă și mai generoasă din punct de vedere emoțional.


Poți încerca, de exemplu: „Se comportă ca un copil pentru că este un copil” sau „El îmi arată că are nevoie de ajutorul meu” sau „Nu este o urgență”. Pur și simplu găsește un gând care are puterea să întrerupă acea buclă de anxietate și să-i ofere minții tale îngrijorate asigurările de care are nevoie.


Citește și:


Îngrijorarea pentru copil. Strategia din 5 etape a Laurei Markham ca să scapi de îngrijorare și să începi să te bucuri


Vrei să ai mai multă răbdare cu copilul? 5 întrebări ca să descoperi tiparul emoțional care menține furia


Pasul 4: Calmează-ți corpul


Observă senzațiile pe care le ai în corp și respiră în acele zone. Schimbă acele senzații oferindu-le compasiune. Poți încerca să te îmbrățișezi. Mișcă-ți corpul pentru a te elibera de încordare – scutură-ți mâinile, dă-ți cu apă pe față.


 


Pasul 5: După ce te-ai calmat


Revino la copil și reia discuția. Stabilește limita care e necesară sau discută despre ce s-a întâmplat. Poți spune: „Îmi pare rău că am țipat. Mă simțeam destul de frustrată. Iată ce doream, de fapt, să spun. Sunt îngrijorată că vom întârzia dacă nu plecăm în 5 minute. Am nevoie să te încalți acum. Te voi ajuta. Hai să ne pregătim împreună.”


Citește și:


„11 lucruri pe care aș vrea ca toți părinții să le știe”. Sfaturi de viață de la un pediatru celebru


9 alternative la pedepse care chiar funcționează. Cum corectăm greșelile copilului prin metode pozitive [VIDEO]


Aceasta este strategia propusă de Laura Markham: 5 pași simpli care să nu-ți permită să spui sau să faci lucruri pentru care te simți vinovată mai târziu. Sunt simpli, însă nu sunt și ușori, mai ales la început.


Însă, ține minte că, de fiecare dată când alegi să spui Stop și să aplici strategia de mai sus, îți rescrii tiparele mentale, astfel încât devine din ce în ce mai ușor. Înainte să-ți dai seama, nu îți vei putea aduce aminte când ai ridicat vocea ultima oară. Și, treptat, și copilul tău va învăța de la tine această strategie de a-și gestiona emoțiile negative.


„Simplu. Mai puțină drama. Mai multă iubire”, conchide Laura Markham.


Citește și:


Când copilul te lovește. Soluția pas cu pas, de la Laura Markham


Psiholog Dr. Sandra O’Connor: Copiii „trebuie să primească educație, conținere, ocrotire, înțelegere, pentru a putea să le manifeste”


Cum să încetezi să mai țipi la copil. Sfaturi de la psiholog


 


Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):


Canalul Whatsapp Parenting 2.0


 


Sursa foto: Engin Akyurt, Unsplash


 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,234FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole