Sunt periculoase pentru copii! ANPC: „TREBUIE să aibă avertismente pe etichete ca în cazul pachetelor de țigări”

Toate produsele care conțin anumiți coloranți trebuie să conțină avertismente pe etichete, la fel ca în cazul pachetelor de țigări, deoarece sunt periculoși pentru copii, afectând activitatea și atenția acestora, avertizează Paul Anghel, director general în cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Mai exact, Paul Anghel conduce Direcția Generală Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană din cadrul ANPC.

El a postat, în ultimele zile, pe contul său de Facebook (AICI și AICI) imagini de la diferiți operatori economici de pe litoral, descoperite în controalele din cadrul Comandamentului Litoral 2023. Alături de acestea, oficialul de la Protecția Consumatorilor a lansat un avertisment pentru părinți.

Coloranți periculoși pentru copii, care le afectează activitatea și atenția

„Acest produs poate afecta negativ activitatea copiilor și atenția acestora”, spune Paul Anghel.

El susține că acești „coloranți considerați periculoși în special pentru copii TREBUIE să aibă avertismente pe etichete – ca în cazul pachetelor de țigări”.

Potrivit directorului ANPC, trebuie să conțină avertismente toate produsele care conțin următorii coloranți:

Aceștia pot provoca hiperactivitate în comportamentul copiilor, deficiență de concentrare și chiar sindromul ADHD, conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Southampton.

1. E 110 – galben portocaliu sau sunset yellow

Potrivit InfoCons, E110 este un aditiv alimentar din categoria coloranților sintetici azoici. Conferă culoarea galbenă și este admis să fie utilizat în orice tip de aliment, cu excepția celor pentru sugari și copii mici.

„Fiind un colorant azoic, poate produce alergii și intoleranță la persoanele sensibile la salicilați. Ca eliberator de histamină, poate intensifica simptomele caracteristice astmului. În combinație cu benzoații (E 210-215) favorizează hiperactivitatea la copii (sindromul ADHD)”, scrie InfoCons.ro.

Acest aditiv este întâlnit frecvent în alimentele fermentate ce sunt supuse unor tratamente termice. Concret, E110 se găsește în alimente precum: băuturi răcoritoare de portocale, gem de caise și piersici, marțipan, marmeladă de citrice, supe instant, margarină, creme pentru prăjituri și torturi, băuturi energizante, pesmet, supe instant cu tăieței, înghețată și în multe alte alimente ce sunt galbene, roșii sau portocalii.

Citește și:

Atenție, părinți! Topul celor mai frecvente accidente la copii pe timpul verii

Gabor Maté: Psihologia de parenting din cultura noastră este anti-copil. Câteva sfaturi pentru părinți

2. E 104 – galben de chinolină, quinoline yellow

Galbenul de chinolină este un aditiv alimentar din categoria coloranților sintetici non-azoici care conferă culoarea verde-galben și este admis spre utilizare în orice tip de aliment, în afară de cele destinate sugarilor și copiilor mici.

„Nu se cunosc efecte secundare în concentrațiile utilizate, deşi E104 poate acţiona ca eliberator de histamină. Este un compus pe bază de iod, care poate provoca tulburări la nivelul glandei tiroide”, avertizează InfoCons.

Galben de chinolină face parte din grupul celor 6 aditivi alimentari ce sunt responsabili pentru sindromul de hiperactivitate și deficiență de concentrare la copiii de 8 și 9 ani (ADHD).

Chiar dacă este permis în UE, este interzis în țări precum Australia, Japonia, Norvegia și Statele Unite.

E 104 galben de chinolină se găsește în înghețată, bomboane, acadele, pește afumat, ruj, medicamente etc.

Citește și:

Sănătatea copilului în vacanța la mare. 9 sfaturi pentru părinți

Copilul nu poate să pună limite? 7 moduri în care părinții încalcă limitele copiilor

3. E 122 – carmoizina

Carmoizina este un aditiv alimentar este un colorant sintetic azoic de culoare roșie. Se mai poate întâlni sub numele de azorubină sau cardinal 3B.

Potrivit InfoCons, azorubina poate crea intoleranță la persoanele intolerante la salicilați. Fiind un eliberator de histamină, poate intensifica simptomele astmului. În combinație cu benzoații, poate favoriza hiperactivitate la copii.

De asemenea, azorubina poate cauza fenomene alergice și/sau reacții de intoleranță asemănătoare cu cele provocate de aspirină, precum: iritație digestivă cu tulburări dispeptice, erupții cutanate, prurit, bronhospasm (mai ales la asmatici), amețeli, cefalee, greață etc. Sunt cazuri în care s-a constatat și o retenție pronunțată a apei în țesuturi.

E 122 poate fi regăsit în următoarele produse: brânză topită aromatizată, fructe și legume roșii uscate, în conservele de legume roșii, legume roșii în oțet, ulei sau saramură, fructe și legume roșii conservate în cutii sau borcane, preparate din fructe și legume roșii, gumă de mestecat, decorațiuni, învelișuri și umpluturi, pește și produse de pescărie prelucrate, inclusiv moluște și crustacee, pastă de pește și pastă de crustacee, produse și băuturi aromatizate pe bază de vin.

Citește și:

11 semnale de alarmă pentru părinți care ar putea indica depresia la copii

Copilul își face rău pe termen lung și nu te ascultă? 5 pași pentru a-l ajuta să ia decizii bune

4. E 129 – roșu allura

E 129 allura red, roșu allura este un aditiv alimentar din categoria coloranților sintetici azoici.

Conferă produselor culoarea roșie și este permis a se folosi într-o mare diversitate de produse ce au coloarea roșie sau portocalie, precum: băuturile alcoolice și nealcoolice, răcoritoare, produse conservate din fructe și legume, deserturi pe bază de grăsimi, fructe sau lapte, prăjituri, biscuiți, napolitane, snacksuri, produse de cofetărie, preparate și conserve din pește, brânză topită, sosuri, condimente, muștar, suplimente alimentare și preparate dietetice etc.

De asemenea, E129 se găsește în foarte multe produse destinate copiilor precum: cereale, gelatină, pateuri, bomboane, jeleuri, sosuri, iaurturi cu fructe, produse de patiserie etc. Este utilizat și în medicamentele destinate copiilor și adulților.

Deoarece este un colorant azoic, cu potențial toxic recunoscut, poate produce intoleranță la persoanele sensibile la salicilați. Ca eliberator de histamină, poate intensifica simptomele caracteristice astmului, avertizează InfoCons.

În combinație cu benzoații (E 210-215) favorizează hiperactivitatea la copii. Unul dintre produșii săi de descompunere poate duce la apariția leucemiei, când este prezent în cantități ridicate.

E 129 este interzis în țări europene precum Danemarca, Belgia, Franța, Germania, Elveția, Suedia, Austria și Norvegia.

Citește și:

Psiholog Petronela Rotar: Dacă mama nu se conectează la copil și nu-i îndeplinește nevoile, cel mic învață că lumea e un loc înspăimîntător, în care nevoile sale nu contează

Pregătește copilul pentru școală: 5 jocuri pentru dezvoltarea atenției

5. E102 – tartrazina

Este un aditiv alimentar din categoria coloranților sintetici azoici, care conferă culoarea galbenă și este admis spre utilizare în orice tip de aliment.

Astmaticii pot prezenta simptome în urma consumului de tartrazină, deoarece este cunoscută ca agent care eliberează histamina. Unele studii atribuie tartrazinei un puternic efect cancerigen, în mod special la nivelul glandei tiroide. În combinație cu benzoații, tartrazina este implicată într-un procent mare de cazuri de sindrom de hiperactivitate (ADHD) la copii.

În SUA, Norvegia și Austria, E 102 a fost interzis din cauză că a fost considerat responsabil de agravarea astmului, de producerea de iritații ale pielii și de distrugerea ADN-ului. Alte cercetări leagă tartrazina de mâncărimi, rinite, oboseală, migrene, depresie, probleme de vedere și insomnie.

Iată o listă de alimente ce pot conține E 102:

  • Dulciuri – înghețată, acadele, bomboane, produse de patiserie, jeleuri, budincă, gelatină, creme pentru torturi și prăjituri, biscuiți
  • Băuturi – băuturi racoritoare cu nuanțe de verde sau galben, băuturi energizante, lichior și sucuri concentrate
  • Produse de ronțăit – chipsuri din porumb (nachos, tortilla chips), floricele (microunde și cele găsite la cinema), chipsuri din cartofi, gumă de mestecat
  • Condimente și alte alimente – gem, marmeladă, muștar, hrean, murături, fulgi de porumb, sos tartar, tăieței, orez, piure de fructe și supe instant sau cuburi

De asemenea, E 102 se găsește și în diferite medicamente.

Citește și:

“Dacă nu faci ce îți cer, îți iau telefonul!” 6 motive pentru care să NU folosești ecranele pentru a pedepsi copilul

Când copilul te lovește. Soluția pas cu pas, de la Laura Markham

6. E 124 – roșu ponceau 4R

Este un aditiv alimentar din categoria coloranților sintetici azoici ce conferă culoarea roșie. Alte denumiri populare ale acestui ingredient sunt: roșu coșenila, violet SX, roșu alimentar 7.

Fiind un colorant azoic, cu potențial toxic recunoscut, poate produce intoleranță la persoanele sensibile la salicilați. Ca eliberator de histamină, poate intensifica simptomele caracteristice astmului. Favorizează hiperactivitatea la copii. Nu este permis în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

Produce afecțiuni ale stomacului, ale vezicii urinare, ale măduvei osoase și ale colonului. E124 crește si aportul zilnic de plumb si aluminiu.

E 124 este considerat în multe țări ca fiind cancerigen. Este interzis în Norvegia și Finlanda, iar din anul 2000 este interzis și în SUA.

Roșu ponceau 4R este utilizat pentru a induce culoarea roșie în diferite produse alimentare, precum: dulciurile, jeleurile, deserturile, fructele și conservele din fructe, prăjiturile, produsele de patiserie, supele instant, băuturile răcoritoare, băuturile la doză etc.

Citește și:

Psihologul Gáspár György: Cum este părintele de care copilul are nevoie pentru a reuși în viață

Limbajul respingerii sau limbajul acceptării? 6 exemple cum poți reacționa când copilul refuză să facă ce îi ceri

„Cireșe și căpșuni nici din greșeală, în schimb „tabelul lui Mendeleev”

În ciuda faptului că acești coloranți enumerați mai sus sunt acceptați pentru a fi utilizați în Uniunea Europeană, „iată că în anumite doze pot afecta copiii”, precizează Paul Anghel, directorul Direcției Generale Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană din cadrul ANPC.

Potrivit acestuia, „este de asemenea important ca părinții sa se informeze asupra potențialului risc la care expun copiii în cazul în care doresc să le ofere produse în a căror compoziție se regăsesc acești coloranți”.

„Cireșe și căpșuni nici din greșeală, în schimb „tabelul lui Mendeleev”, conchide oficialul de la Protecția Consumatorilor.

Citește și:

De ce părinții cedează și nu reușesc să impună limite? Soluția simplă care te va ajuta | VIDEO

Cum emoțiile pot afecta sănătatea. 4 sfaturi de la psiholog pentru a face față somatizării

Sursa foto: Colaj realizat pe baza imaginilor de pe Facebook Paul Anghel

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,745FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole