„11 lucruri pe care aș vrea ca toți părinții să le știe”. Sfaturi de viață de la un pediatru celebru

După 25 de ani de practică în domeniul pediatriei și după o comunicare cu mii de copii, pediatrul american Stephen Cowan a observat că anumite probleme în relația dintre părinți și copii și care îi afectează pe adulți apar din nou și din nou.

El le-a rezumat și a prezentat 11 sfaturi pentru părinți, pe care le-a descris într-un articol intitulat „11 lucruri pe care aș vrea că toți părinții să le știe”, publicat pe MindBodyGreen.com.

Iată care sunt cele 11 lucruri care nasc conflicte în relațiile părinți-copii. Știind de ele, le poți transforma în avantaje și le vei gestiona cu succes:

 

1. Creșterea și dezvoltarea copilului nu este o competiție

În această perioadă, cu toții ne grăbim să creștem mari. În lumea noastră post-industrială a vitezei și eficienței, am uitat că viața este un proces asemănător cu coacerea unui fruct. Pentru a obține un fruct bun, trebuie să alimentezi niște rădăcini puternice.

Acordă mai multă atenție pământului, terenului care susține viața copilului tău: fă o plimbare cu copilul, mănâncă împreună cu el, jucați-va împreună, povestește-i o experiență din copilăria ta.

Citește și:

Antitermice naturale. 11 moduri să scazi febra copilului dacă nu ai Nurofen sau Panadol

6 lucruri pe care medicii și-ar dori ca toți părinții să le știe la început de an școlar

 

2. Tradițiile de familie încurajează rădăcinile puternice și o viață sănătoasă

Este adevărat că, pentru a crea tradiții familiale, este nevoie de timp și de perseverență. Dar rezultatul este pe măsură.

Tradițiile personale sunt sacre, deoarece ele creează mediul necesar comunicării care întărește legăturile de iubire și intimitate în familie și construiesc acea încredere care îți va proteja copilul pe drumul sau prin viață.

 

3. Oamenii cresc în cicluri

Fiecare viață de copil are un ritm și un puls proprii – uneori rapid și intens, iar alteori lent și liniștit. Și, la fel cum fiecare primăvară ne aduce un sentiment reînnoit de apreciere a vieții, fiecare nouă etapă a vieții copilului reprezintă o nouă perioadă de descoperiri și minuni.

În definitiv, învățarea nu înseamnă numai acumulare de informații. Este, totodată, un proces de transformare a ideilor și, uneori, trebuie să uiți anumite lucruri pentru a reuși să vezi realitatea cu o privire proaspătă. Unii copii vor face un pas înapoi înainte de a face un salt uriaș înainte.

A crește în cicluri înseamnă și faptul că nu avem doar o singură șansă de a învăța ceva. Aceeași lecție va apărea în fața noastră din nou și din nou pe măsură ce trecem prin anotimpurile vieții noastre.

Acest mod de a înțelege copilăria implică o iertare profundă, care îi eliberează pe părinții care vor „să facă lucrurile bine” din prima încercare, spune pediatrul american.

Citește și:

Majoritatea medicamentelor pentru răceală și gripă conțin o substanță periculoasă! Dr. Sandra Alexiu: Risc de afectări cerebrale

Nu toate amigdalitele copiilor se tratează cu antibiotic. Mihai Craiu: „Apare o erupție impresionantă”

4. Încurajarea nu este același lucru cu permisivitatea

Nu ne-am propus să creștem mici regi și regine. De regulă, regii nu o duc foarte bine în societatea noastră. Potrivit doctorului Cowan, studiile recente au arătat că indulgența, permisivitatea slăbesc, de fapt, forțele care îl ajută pe copil să supraviețuiască, diminuându-i motivarea și sentimentul succesului.

Încurajarea înseamnă să-i insufli copilului curaj, nu să faci totul în locul lui. Creează un mediu în care să se simtă susținut, fără să se simtă presat în vreun fel. Iubirea necondiționată este ceea ce-l încurajează pe copil să-și asume riscuri, să experimenteze și să facă greșeli știind că nu va fi judecat pentru ele.

Uneori, să fii o prezență încurajatoare în viața copilului înseamnă să te dai un pic la o parte, fiind mereu gata să-i dai o mână de ajutor atunci când circumstanțele o cer, dar având mereu încredere în abilitatea sa înnăscută de a se descurca.

Asta înseamnă încurajarea. Pe de altă parte, permisivitatea limitează libertatea copilului, crescându-i exagerat sentimentul de importanță a propriei persoane și scăzându-i răbdarea de care are nevoie pentru a depăși obstacolele atunci când lucrurile nu se desfășoară imediat așa cum își dorește. Permisivitatea conduce la micimea gândurilor și a acțiunilor.

Citește și:

Autoreglarea copiilor este un mit. Cum ajunge un copil să-și autoregleze emoțiile și comportamentele

Ce este și ce nu este parentingul permisiv. 11 lucruri pe care le fac părinții permisivi

5. Copiii sunt învățătorii noștri spirituali

Nu trebuie să mergi undeva departe, cheltuind mulți bani, dacă vrei să ajungi la iluminarea spirituală. Micul și înțeleptul tău mentor este chiar aici în fața ta, oferindu-ți adevărata înțelepciune pe gratis!

Când sunt mici, copiii se uită la fiecare mișcare a noastră, studiindu-ne inconsecvențele în încercarea de a înțelege această lume nebună. Și apoi vor face apel la acele inconsecvențe. Ține minte, când simți că un copil îți forțează limitele, sunt limitele tale, nu ale lui.

Oferă-ți timp pentru a asculta și a înțelege ce încearcă să te învețe copilul. Unul dintre secretele părinților de succes este că ei sunt pregătiți și dornici de schimbare pentru copii, din dragoste pentru ei. Atunci când ești dispus să-ți vezi limitele și să înțelegi ce te enervează, deschizi o conștiință de sine mai profundă, care te transformă și pe tine, și pe copil.

Citește și:

Ajută-ți copilul să respecte regulile și limitele. Soluția simplă care face diferența

Copilul nu poate să pună limite? 7 moduri în care părinții încalcă limitele copiilor

6. Un simptom este modul în care corpul ne spune că trebuie să schimbăm ceva

Un doctor bun se întreabă ce urmărește de fapt acest simptom?, mai degrabă decât pur și simplu să încerce să-l suprime. Corpul nostru are propria sa inteligență. Însă, numeroase reclame la produse farmaceutice încearcă să ne convingă că este ceva greșit să ai niște simptome.

Doctorul Stephen Cowan spune că o mare parte din educația sa medicală a fost axată pe modalitățile de a elimina simptomele ca și cum acestea ar fi de fapt problema (este ca și cum i-ai cere organismului să tacă, într-un mod nepoliticos). Noi nu avem încredere în inteligența corpului nostru. Noi gândim prea mult și avem tendința să ne fie frică de senzațiile din corpul nostru.

„Dar copiii m-au învățat că un simptom precum febra nu este o problemă. Orice o provoacă ar putea fi o problemă, dar febra este doar modul în care organismul încearcă să facă față cu ceea ce se întâmplă”, scrie specialistul citat.

Să luăm drept exemplu un copil cu febră. Ce alte simptome mai are? Dacă este jucăuș, nu trebuie să scazi febra. Asta înseamnă că organismul încearcă să creeze o căldură suplimentară prin metabolism pentru a mobiliza sistemul imunitar. Pentru a-l ajuta, îi poți da copilului lichide calde (nu reci) pentru a evita deshidratarea și mâncare nutritivă, precum supele, pentru a susține această luptă.

Citește și:

Stresul afectează sănătatea. 5 pași pe plan emoțional pentru a întări imunitatea copilului

Dr. Mihai Craiu: Fără „fever fobia”, vă rog frumos. Nu ajută nici copilul și nici medicul

7. Fii pregătit

Această este o stare de pregătire care poate fi alimentată de încredere sau de frică. În această perioadă, pediatrul american spune că practică „medicina de pregătire”, mai degrabă decât de prevenție, astfel încât îmbolnăvirea nu este privită ca un eșec.

Să fii sănătos nu înseamnă să nu te îmbolnăvești niciodată. Viața este o călătorie cu suișuri și coborâșuri și un copil în creștere trăiește într-o stare constantă de flux.

Pentru a deveni puternic, sistemul imunitar al copilului trebuie să învețe cum să se îmbolnăvească și cum să se însănătoșească. Protejarea exagerată a copiilor în fața bolilor îi privează de informația care îi pregătește pe deplin pentru a se putea însănătoși.

În loc să trăiești cu o frică constantă de boli, trebuie să știi că există remedii naturale care să susțină însănătoșirea copilului rapid și eficient: o bună alimentație, hidratarea, probiotice, odihnă adecvată și exerciții. Și, cel mai important, în loc să te concentrezi pe cât de des se îmbolnăvește copilul, sărbătorește cât de des se însănătoșește.

Citește și:

Părinții copiilor de succes au în comun aceste 7 lucruri

Ce poți face azi pentru ca, în viitor, copilul tău să aibă succes? 10 moduri în care să-i antrenezi abilitatea simplă care îl ajută

8. Vindecarea necesită timp

„Cea mai mare parte din medicina alternativă pe care o practic în această perioadă are nevoie de timp. Ca societate, suntem dependenți de vindecările rapide din cauză că nu mai avem timp pentru a ne îmbolnăvi. Ca medic, am fost învățat să fiu un fel de pompier glorios, care caută să să rezolve urgențele rapid și eficient”, scrie medicul din SUA.

În cazul urgențelor, sunt deseori necesare medicamente puternice pentru a salva vieți, dar majoritatea problemelor de sănătate ale copiilor nu sunt urgențe. În aceste cazuri, pentru vindecare este nevoie de mai mult decât de medicamente puternice.

Este nevoie de timp. „Îmi dau seama că să-ți iei o zi liberă în plus de la serviciu deoarece copilul a fost trimis acasă de la școală cu o răceală poate adăuga un stres în plus la viața ta destul de stresată deja. Dar, copiii m-au învățat că vindecarea este un fel de proces de dezvoltare care are propriile sale etape”, se arată în articol.

Atunci când nu-i dăm organismului copilului suficient timp pentru a-și reveni dintr-o boală, îl privăm pe copil de etapele necesare din care trebuie să învețe cum să-și dezvolte o sănătate puternică.

În schimb, atunci când ne dăm timp suficient pentru a ne recupera, boala devine o călătorie de descoperire, nu doar o destinație, începem să vedem boala și însănătoșirea ca pe două fețe ale aceleiași monede.

Citește și:

Copilul te sfidează și vorbește urât? Laura Markham prezintă 3 pași pentru o comunicare cu respect

Regula celor 3 minute pentru părinții care vor o comunicare eficientă cu copiii

9. Secretul vieții este să lași lucrurile să treacă

Viața este un proces constant de a face loc lucrurilor să meargă în direcția lor. Lucrurile frumoase care s-au consumat la timpul lor se transformă în altceva. La fel cum primăvara îi cedează locul verii, așa este fiecare etapă a dezvoltării, un proces de a lăsa să treacă. Mersul de-a bușilea face loc mersului în picioare. Gânguritul face loc vorbirii. Copilăria este înlocuită cu adolescența. Odată ce inspiri, urmează să expiri.

Fiecare anotimp, fiecare etapă, fiecare mic ritm din viața noastră este o chestiune de a-i da drumul să plece. Acest lucru ne permite să scăpăm de ceea ce nu avem nevoie să facă parte din viața noastră cu noi informații și noi experiențe.

A da drumul să plece nu este un lucru mereu ușor și fiecare copil are propriul său timp și stil de adaptare. Natura favorizează diversitatea. Poate cea mai importantă modalitate prin care copiii învață cum să lase lucrurile să plece este modul în care se joacă. Jocul înseamnă să-ți lași inhibițiile să plece și să nu te iei prea în serios.

Citește și:

Copilul nu ascultă? 5 greșeli de comunicare ale părinților care provoacă neascultarea copiilor

Care sunt nevoile copilului. Gáspár György prezintă 10 dimensiuni holistice ale dezvoltării copilului

10. Ai încredere în tine. Îți cunoști copilul mai bine decât oricine altcineva

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care doctorul Cowan îl transmite tinerilor părinți este cum să aibă încredere în ei înșiși. Nicicând acest lucru nu face mai mult rău ca atunci când apare un bebeluș. Ne așteptăm să știm totul și, totuși, ne simțim ca și cum nu am ști nimic. Dar, această stare că nu știi nimic poate fi o oportunitate de a ne dezvolta intuiția.

Un părinte conștient începe prin a asculta cu inima deschisă ce se întâmplă în viața copilului, fără teamă sau panică. Studiile au arătat că intuiția maternă este mai puternică decât orice teste de laborator în semnalarea unor probleme. Din păcate, astăzi suntem inundați cu foarte multe informații groaznice care ne afectează capacitatea de a ne asculta intuiția.

Învață secrete de la copilul tău. Privește-ți bebelușul în ochi. Imaginează-ți cum este să fii conștient de lume înainte de a folosi limbajul, înainte de toate acele etichete care apar în timp, ne sperie și separă lucrurile în bine și rău, corect și greșit. Bebelușii nu au dușmani.

Citește și:

Psihoterapeutul Maria Verdi: 15 reguli de bază pentru sănătatea emoțională a copiilor

Stilul de parenting care crește riscul problemelor de sănătate mintală la copii (Studiu)

Așa se văd lucrurile de la sursă. Este ceea ce zen budiștii numesc „mintea începătorului”. Uită-te atent cum copilul tău respiră cu abdomenul. Este respirația Qigong. Oprește-ți gândurile pentru un moment și încearcă să respiri și tu la fel. S-ar putea să găsești răspunsurile de care ai nevoie cum stau și te așteaptă acolo.

 

11. Privește lucrurile în ansamblu

Pediatrul citat a văzut mii de copii crescând și a observat că ceea ce pare o chestiune esențială pentru un copil de patru luni sau pentru un adolescent de 14 ani se dovedește a fi doar o pietricică pe drumul vieții. Atunci când ne oprim, facem un pas în spate și vedem întregul tablou, atunci descoperim înțelepciunea și compasiunea.

Citește și:

Cum emoțiile pot afecta sănătatea. 4 sfaturi de la psiholog pentru a face față somatizării

Psihologul Diana Stănculeanu prezintă simptomele tulburărilor emoționale la copii și adolescenți

Terapeut Georgiana Pop: Tensiunile dintre părinți afectează profund copilul, până la tulburări de comportament și scăderea capacității de învățare

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

 

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Pavel Danilyuk, Pexels

 

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

 
 
 
 

Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,745FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole